open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
Kanton Sarajevo: Sedam novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom od testirane 372 osobe, a od COVID-19 infekcije oporavilo se osam građana. U istom periodu preminula je jedna osoba.
12.07.2021. u 10:21
get url
text

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 25 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 15, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 10. Jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 62 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 637 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.721 osoba zaražena koronavirusom i 51.372 su izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 11.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 37 pacijenata, nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 45 briseva, dok je ukupno na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 149 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je tri poziva, a obavljeno je 59 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana 1.530 osoba je revakcinisano na Zetri AstraZeneca vakcinom. Danas je planiran nastavak revakcinacije građana ovom vakcinom, kao i revakcinacija vakcinom Sinovac uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Bit će revakcinisani građani koji su prvu dozu vakcine AstraZeneca primili 26. 04. 2021.godine. Narednih dana revakcinacija će se odvijati prema planu ZZO KS, i to:

- u utorak, 13.7.2021. - revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 27.4.2021.

U slučaju da ne dobiju termin za revakcinaciju AstraZenecom putem Informacionog sistema ZZO-a, građani trebaju da dođu u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, određen za njihovu revakcinaciju.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, mole se građani da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.