Za ljepši dom

Kao iz bajke: Ukrasite sto za praznike poput profesionalca

Objavljeno: 24.12.2018. u 11:19

Postoji puno načina i ideja na koji se može urediti sto, no bitno je držati se osnovnog pravila, a to je da sto bude stilski usklađen s jelkom i drugim dekoracijama u domu

Kraj decembra omiljeni je dio godine svima koji slave Božić  i obilježavju Novu godinu. Ništa ljepše nema od čarobnog širenja mirisa blagdanske hrane iz kuhinje dok su porodica i prijatelji na okupu.

Vjerovatno ste već ukrasili jelku, a ostalo je još da pripremite sto za praznični ručak.

Postoji puno načina i ideja na koji se može urediti sto, no bitno je držati se osnovnog pravila, a to je da sto bude stilski usklađen s jelkom i drugim dekoracijama u domu.

Praznici su vrijeme kada je prilika koristiti najljepše čaše, tanjire i pribor za jelo koje čuvamo za posebne prigode. Uvijek je dobro u svome domu imati klasične bijele tanjire sa zlatnim ili srebrnim obrubom. Jednostavni su, elegantni i lijepi te odgovaraju u bilo kojoj prigodi, pogotovo u vrijeme praznika. Uz takve tanjire, ljubitelji klasike i elegancije postavit će klasični bijeli stolnjak.

Da bi dojam bio još svečaniji i glamurozniji, postavite crvene platnene salvete u prsten koji će odgovarati obrubu tanjura. Na sredinu stola postavite adventni vijenac od prirodnih zelenih grančica ukrašen zlatnim i (ili) crvenim kuglicama. A za što svečaniji dojam nemojte štediti svijeće. Što više upaljenih svijeća na stolu, to je atmosfera svečanija. Jedino na što trebate misliti jest da ostavite slobodnog mjesta na stolu za hranu koje u ovakvoj prigodi ima podosta. Predlažemo da hranu servirate u što manjim posudama kako stol ne bi bio nepregledan i prenatrpan.

Želite li pak nešto drukčije dekorirati, bijeli stolnjak možete prekriti zlatnim ili nekim drugim nadstolnjakom s božićnim motivima. Pazite samo da ne bude previše upadljiv i da ne odvlači pažnju od hrane. Osim adventnog vijenca možete postaviti dekoracije kakve želite, ali pazite da nisu previsoke i da ne ometaju komunikaciju dok sjedite za stolom.

Iznad stola također možete objesiti različite zanimljive dekoracije kao što su vijenci i kuglice. Djelovat će efektno i glamurozno. Osim klasičnih boja i dekoracija stola, možete si dati mašti na volju i ukrasiti sto neobičnim ukrasima u boji kojoj ste već dekorirali dom. Samo pazite na estetski sklad i da sto ne bi bio prenatrpan.

U galeriji pronađite nekoliko ideja za uređenje prazničnog stola.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije