open-navfaktor-logo
search
Iznenada se predomislio
Katica na odlasku iz Vlade odlučio videonadzor nad Sarajlijama prepustiti komesaru
Vlada Kantona Sarajevo, na čelu sa smijenjenim premijerom Edinom Fortom, krajem januara dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji je donio ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.
18.02.2020. u 18:09
get url
text

Ovim izmijenjenim Pravilnikom Sektor videonadzora stavljen je u nadležnost Uprave policije,  za razliku od ranijeg Pravilnika koji je u oktobru prošle godine donio Katica, a koji je ovaj Sektor bio smjestio u okviru Uprave podrške, organizacione jedinice u Ministarstvu, koja je odvojena od Uprave policije.

 

Kako smo tada pisali, direktni nadređeni Upravi podrške je pomoćnik ministra, odnosno ministar unutrašnjih poslova, a što je bilo u potpunoj suprotnosti sa parolama tadašnje vladajuće većine o "depolitizaciji policije" i "vraćanju struke u MUP KS".

Pravilnik iz oktobra u suštini je propisivao da nadzor nad kretanjem građana KS neće vršiti ovlašteni službenici Uprave policije MUP-a KS, već državni službenici u Ministarstvu koje će na tu poziciju uposliti ministar i koji će direktno odgovarati pomoćniku ministra, odnosno ministru Katici.

Katica je u oktobru raspisao i interni oglas za unapređenje državnog službenika, kojeg će imenovati na poziciju načelnika Sektora videonadzora, a koji je, prema tadašnjem Pravilniku trebao direktno odgovarati pomoćniku ministra, odnosno ministru Katici i dobijati naloge od politički imenovane osobe, a ne Uprave policije.

Zanimljivo je da je Katica novi Pravilnik, prema kojem se videonadzor stavlja u nadležnost Uprave policije donio 24. januara ove godine, kada je već bilo izvjesno da će nova skupštinska većina smijeniti tadašnju Vladu, te da on više neće biti ministar unutrašnjih poslova.

Vlada na čelu sa premijerom Fortom je saglasnost na Pravilnik dala 28. januara ove godine, samo dan uoči sjednice na kojoj je smijenjen premijer i svi ministri.

Podsjećamo, prema ranijim najavama iz MUP-a, do kraja 2020. godine, cijelo Sarajevo trebalo bi biti pokriveno videonadzorom, a taj projekat, kojeg je podržala Skupština i Vlada KS, trebao bi koštati oko 8,5 miliona KM.

VEZANI TEKST - Ko će snimati Sarajlije: Umjesto policije KS, videonadzor vršit će kadrovi koje imenuje NiP-ov ministar

Prema novom Pravilniku, planirane su izmjene u sistematizaciji radnih mjesta u Upravi policije prema kojima je predviđeno da u Odjeljenju za videonadzor budu raspoređena četiri državna službenika i to načelnik Odjeljenja za videonadzor, stručni saradnik - inženjer za videonadzor, stručni saradnik - inženjer za mreže, te stručni sardnik za poslove evidencije i arhiviranja, kao i dva namještenika na mjestima viših referenata- tehničara za videonadzor.

Zanimljivo je da NiP-ov ministar Katica, nakon što više neće biti na toj funkciji, nadzor nad videonadzorom ipak prepušta Nusretu Selimoviću, komesaru koji je, javna je tajna, na tu poziciju imenovan prema želji čelnika te političke partije Elmedina Konakovića, koji takvu tvrdnju nikada nije negirao. Uostalom, nije ni Selimović. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.