Šestostranački opozicioni blok objavio je nakon današnjeg sastanka u Ankari da će Kilicdaroglu biti njihov zajednički kandidat na predsjedničkim izborima.

Savez šest opozicionih stranaka sastoji se od CHP-a, IYI stranke (Dobra partija), Partije Saadet (SP), Partije budućnosti (GP), Demokratske partije (DP) i Partije demokratije i napretka (DEVA).

Meral Aksener, predsjednica IYI stranke, ponovo se pridružila opozicionom savezu i prisustvovala sastanku koalicije u ponedjeljak. Aksener je u petak napustila blok jer nije bila spremna da podrži izbor Kilicdaroglua za predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će predsjednički izbori u Turskoj biti održani 14. maja, kada će građani birati predsjednika kao i svih 600 zastupnika.

Turski birači su 2017. godine na referendumu odlučili da pređu sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u kojem je predsjedniku povjerena izvršna vlast. Od 2018. godine, Turska je ukinula premijersku funkciju i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti.