open-navfaktor-logo
search
Incident
Kina nakon obaranja njihovog balona uputila poruku SAD-u
Ministarstvo vanjskih poslova Kine u nedjelju je optužilo Sjedinjene Američke Države za "pretjerano reagovanje" i "ozbiljno kršenje međunarodne prakse", nakon što su američki vojni borbeni avioni u subotu oborili kineski balon iznad Atlantskog okeana u misiji koju je predsjednik SAD-a Joe Biden ocijenio uspješnom.
05.02.2023. u 13:40
get url
text
Kineski balon

VEZANI TEKST - Odobrio Biden: Američka vojska oborila kineski špijunski balon

SAD vjeruju da je u pitanju bio špijunski balon.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei u izjavi u nedjelju popodne po lokalnom vremenu istakao je da su "SAD upotrijebile silu da napadnu naš civilni bespilotni vazdušni brod, što je očigledna pretjerana reakcija", prenio je CNN.

- Izražavamo protest protiv ovog poteza američke strane - kazao je Kefei i dodao da Kina "zadržava pravo da koristi neophodna sredstva za rješavanje sličnih situacija".

Sjedinjene Države vjeruju da je balon bio umiješan u špijunažu, a Kina je to opovrgla, insistirajući da se radilo o civilnom istraživačkom brodu koji je izletio s kursa.

- Kineska strana je u više navrata obavještavala američku stranu nakon provjere da je bio za civilnu upotrebu i da je ušao u SAD zbog više sile - to je bila potpuna nesreća - navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Kina je jasno zatražila od SAD-a da se s tim pozabave kako treba na miran, profesionalan i suzdržan način. Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a je također izjavio da balon neće predstavljati vojnu ili ličnu prijetnju kopnenom osoblju - dodaje se u saopćenju.

Istaknuto je da će "Kina odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, zadržavajući pravo na daljnju neophodnu reakciju".

Kineski državni mediji u subotu su objavili da je šef meteorološke službe te zemlje razriješen dužnosti, što je potez koji neki analitičari vide kao pokušaj da se učvrsti stav Pekinga da je balon na velikim visinama civilne prirode, uglavnom u meteorološke svrhe.

Američki zvaničnici odbili su ponovljene tvrdnje Kine da je oboreni balon bio samo za civilnu upotrebu i da je slučajno ušao u američki zračni prostor.

VEZANI TEKST - Svi na nogama: Pojavio se još jedan kineski "špijunski" balon, sad se oglasili i iz Ministarstva vanjskih poslova Kine

- Ovo je bio nadzorni balon NRK (Narodna Republika Kina). Ovaj balon za nadzor namjerno je prošao kroz Sjedinjene Države i Kanadu i uvjereni smo da je nastojao nadzirati osjetljive vojne lokacije - rekao je visoki dužnosnik američke administracije, piše CNN.

Zvaničnik je rekao da je drugi balon, uočen iznad Centralne i Južne Amerike, "još jedan balon za nadzor NRK-a" i da je imao slične tehničke karakteristike kao onaj koji je letio iznad SAD-a.

- Oba balona također nose opremu za nadzor koja obično nije povezana sa standardnim meteorološkim aktivnostima ili civilnim istraživanjima. Oprema za prikupljanje i solarni paneli smješteni na metalnoj rešetki okačenoj ispod balona istaknuta su karakteristika oba balona - kazao je zvaničnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.