VEZANI TEKST - Šta će odigrati Dodik: Radmanović želi svog igrača Ljubišu Ćosića za direktora UIOBiH, a može i Tegeltijina fotelja

Članovi Izvršnog komiteta će na sutrašnjoj sjednici predložiti ministra finansija i trezora u Vijeću ministara nakon što je dosadašnji ministar Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za inidirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Novi ministar imenuje se u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što ga predloži predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, a prijedlog joj dostavlja partija kojoj je pripala ta pozicija, u ovom slučaju to je SNSD.

Među kandidatima za Tegeltijinog nasljednika su, kako su objavile Nezavisne, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Dalibor Tomaš, savjetnik premijera RS-a Radovana Viškovića, Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka te Milorad Đurđević, Tegeltijin šef kabineta.

Faktor je u januaru ove godine pisao upravo o kombinaciji da Zoran Tegeltija bude imenovan za direktora UIO, a Ljubiša Čosić na mjesto ministra finansija BiH. 

Riječ je o tihom ratu koji se vodi unutar SNSD-a između Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića. 

VEZANI TEKST - Dok Dodik ruši državu, Radmanović plete svoju mrežu u entitetskim i institucijama BiH

Radmanović je podsjetimo, upravo preko Ćosića i državnog zastupnika Miroslava Vujičića (njegovog šefa kabineta dok je bio član Predsjedništva BiH), organizirao "pobunu", gdje se Gradski odbor SNSD-a usprotivio imenovanju DNS-ovog Nenada Nešića na poziciju ministra sigurnosti BiH. Zaprijećeno je čak i uskraćivanjem podrške novom sazivu Vijeća ministara. Potom je Dodik u Banju Luku pozvao Radmanovićeve "bundžije" te je kroz razgovor spuštena lopta.

Već tada se počelo spekulirati da bi Tegeltija mogao biti imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a da bi na njegovo mjesto mogao doći, a ko drugi nego Radmanovićev igrač, mlađahni Ljubiša Ćosić.

Faktor je još prošle godine pisao o svim Radmanovićevim igračima koje je razmjestio po entitetskim i državnim institucijama i tako ispleo svoju mrežu. Ćosić bi sada, ukoliko bude imenovan za državnog ministra finansija, bio samo šlag na kadrovsku tortu koju godinama spravlja iskusni Radmanović, poznatiji kao "kralj nepotizma".