open-navfaktor-logo
search
Andy Ruiz
Ko je "debeljuca" koji je preko Instagrama dogovorio meč za titulu svjetskog prvaka?
Ruiz je priliku da boksuje za titulu svjetskog prvaka dobio 40 dana uoči meča nakon što je Jarrell Miller pao na doping-testu
02.06.2019. u 11:25
get url
text

Meksikanac rođen u Kaliforniji, punim imenom Andres Ponce Ruiz Junior, okitio se s četiri titule svjetskog prvaka u boksu u teškoj kategoriji nakon što je u šokantnom meču nokautirao Anthonyja Joshuu u sedmoj rundi.

Ruiz je priliku da boksuje za titulu svjetskog prvaka dobio 40 dana uoči meča nakon što je Jarrell Miller pao na doping-testu. Malo ko je očekivao da će "debeljuca", koji se našao na meti velikog broja stručnjaka i ljubitelja boksa, nokautirati boksera poput Joshue. No, čuda se dešavaju, a Ruiz je svima začepio usta.

Nakon što je Jarrell Miller pao na tri doping testa Joshuin promotor Eddie Hearn našao se u problemu jer nikako nije mogao pronaći pravu zamjenu. Velikani boksa redom su odbijali priliku za meč s Joshuom smatrajući da nemaju dovoljno vremena za pripremu. Ruiz nije mislio tako, pa se Hearnu, vjerovali ili ne, javio porukom preko Instagrama.

Andy Ruiz ostvario je nevjerovatan amaterski rekord 105 pobjed i svega pet poraza u pod kubanskim trenerom Fernandom Ferrerom, a 2008. predstavljao je Meksiko na Olimpijskim igrama u Pekingu. I premda je kao dijete bio predmetom ismijavanja zbog svog izgleda, prijelomni trenutak desio se kada se odlučio baviti boksom.

Sve je počelo kada su ga roditelji upisali na boks jer je bio prehiperaktivan i problematičan. Kao i mnogim meksičkim porodicama - boks je bio rješenje.

- Bio sam strašno hiperaktivan kao dijete. Uvijek sam upadao u nevolje i radio probleme. Tata je smatrao da imam previše energije pa me odveo u dvoranu. U prve dvaije sedmice dobio sam toliko batina da sam htio odustati, ali zadržao sam se i obećao mu da ću ih jednog dana sve prebiti - priča Andy Ruiz, te dodaje:

- Prvi amaterski meč imao sam u sa sedam godina. Izgubio sam tu borbu jer sam bio debeljko i morao sam se tući sa starijom djecom. Tada sam imao sedam, on je imao 12, ali bio sam toliko težak da nije bilo sedmogodišnjaka u mojoj kategoriji. Primajući udarce starije djece stekao sam veliko iskustvo.

Ruiz je jednom prilikom ispričao kako su mu dvojica najboljih prijatelja poginuli od posljedica boksa, a jednom prilikom i on je kazao kako je "spreman poginuti".

Od meča sa Joshuom Ruiz je zaradio sedam miliona eura, no za njega nikada nije bio važan novac.

- Rekao sam Eddieju Hearnu - nikada nije do love. Ovo je do prilike da ispišem historiju. Ovdje sam da bih izgradio svoje naslijeđe u kojem će svi znati moje ime - kazao je Ruiz, koji je računajući i meč protiv Joshue izgubio samo jednom dok je slavio u 33 navrata.

Jedini poraz Ruizu je nanio Joseph Parker u borbi za WBC naslov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.