open-navfaktor-logo
search
Optužen za zločin
Ko je Pantelija Ćurguz: Smijenjen zbog pomaganja Karadžiću, "poslovao" i sa Carlom Bildtom
Iako je od hapšenja osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića u Beogradu prošlo 11 godina, za pomoć u njegovom skrivanju i finansiranju u BiH je podignuta samo jedna optužnica, koja je završena oslobađajućom presudom
20.11.2019. u 22:11
get url
text

Iako je od hapšenja osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića u Beogradu prošlo 11 godina, za pomoć u njegovom skrivanju i finansiranju u BiH je podignuta samo jedna optužnica, koja je završena oslobađajućom presudom, a istraga je vođena protiv skoro 60 osoba.

Označivši ih kao dio mreže podrške Karadžiću, bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio je 2004. godine u samo jednom danu čak 59 funkcionera SDS-a.

Na spisku onih koji su trajno smijenjeni bio je Panetlija Ćurguz, bivši predsjednik Boračke organizacije RS i savjetnik za obavještajne poslove Milorada Dodika u vrijeme kada je obavljao funkciju predsjednika RS.

VEZANI TEKSTBivši Dodikov savjetnik i predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz optužen za ratni zločin

Na mitingu podrške još jednom osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je održan u maju 2011. godine u Banjoj Luci, Ćurguz je predložio da Mladić bude proglašen "herojem odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske".

-Srbi su uvijek branili ono što je njihovo, a tuđe nam nije trebalo- poručio je Ćurguz.

Zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine na području Bosanske Dubice nad prijedorskim Bošnjacima, preživjeli i porodice žrtava podnijeli su u julu 2013. godine krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Pantelije Ćurguza, predsjednika BORS-a, Radeta Pralice i Željka Sljepčevića.

Ćurguz i ostali, prema prijavi, odgovorni su za ubistva zarobljenika Samira Talića (1969.), Hirzada Bešića (1969.), Nusreta Bešića (1970), Edina Mahmuljina (1967) te Muamera Kulenovića (1963), svi iz Kozaruše kod Kozarca.
 
Oni su bili u grupi od 11 bošnjačkih civila koje su 27. juna 1992. u selu Sjeverovci kod Bosanske Dubice zarobili pripadnici 11. dubičke lake pješadijske brigade, kojom su tada komandovali Dragan Petković, Rade Pralica, Pantelija Ćurguz i Željko Slijepčević te su, kako se navodi u prijavi, i izdavali naredbe o hvatanju i likvidaciji.

Mediji u regiji, ali i u Švedskoj 2007. godine  izvještavali su o aferi koja potresa švedsku javnost i politički vrh jer , kako je tada objavljeno, ministar  u Vladi Švedske i bivši prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt ima unosan posao u BiH u kojemu su mu partneri neke od osoba optužene i osumnjičene za privredni kriminal i pomaganje haškim bjeguncima.

Švedski su mediji objavili kako Bildt posjeduje dionice PIF-a BORS vrijedne, navodno, oko 200.000 eura, a fond su osnovali veterani iz Republike Srpske, odnosno Boračka organizacija tog entiteta. Predsjednik te organizacije u to vrijeme bio je Pantelija Ćurguz protiv kojega je podneseno nekoliko krivičnih prijava za sumnjive poslove njegove građevinske firme. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.