open-navfaktor-logo
search
SAZNAJEMO
Ko je "pao" u akciji SIPA-e: Istražiteljima prodao šest kila heroina
U akciji kodnog naziva "Solinjanka" koju su jutros na području Mostara i Gruda proveli pripadnici SIPA-e, uhapšen je Ante Tomas, zvani Sadić, iz Gruda, saznaje Faktor iz izvora bliskih istrazi.
29.08.2018. u 18:27
get url
text

Tomas se sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem droge, zbog čega je još prije 10 godina već imao posla sa SIPA-om, a Sud BiH ga  je zbog organiziranja grupe koja je iz Crne Gore u BiH švercovala heroin, u novembru 2010. godine osudio na 10 godina zatvora.

Tada je Tomas od nepoznate osobe nabavljao heroin koji je prepakivao u svojoj kući u Drinovcima, te gram droge preprodavao u Posušju i Grudama za 40 maraka. Potom je organizirao grupu s ciljem preprodaje heroina, kojoj su pristupili Mario Jukić iz Posušja, Željko Kovačević iz Crne Gore i još jedna nepoznata osoba.

Zajedno s Jukićem, Tomas je krajem jula 2008. godine u blizini kafića "King" prikrivenom istražitelju prodao kilogram heroina za 14.000 eura. Početkom augusta iste godine njih dvojica su prikrivenim istražiteljima prodali pet kilograma heroina iz Crne Gore za 70.000 eura kod Tržnog centra "Prodex" na graničnom prijelazu Gorica.

Iako je tada oslobođen za nedozvoljeno držanje oružja, sud je oduzeo "hekler", raketni bacač, automatske puške, pištolj, veću količinu metaka i eksploziv nađen u njegovoj kući.

Mario Jukić, zvani Kara ranije je osuđen na šest godina, nakon što je sam priznao krivicu. Jukić je prilikom hapšenja s novcem od droge pokušao pobjeći te je "BMW"-om udario policajca SIPA-e i nanio mu lakše tjelesne povrede.

Tomas se po svemu sudeći ponovo vratio starom zanatu, a na teret mu se stavlja da je u proteklom periodu, zajedno sa njemu poznatim osobama, nabavljao heroin, distribuirao ga i prodavao na području BiH i Hrvatske.

Uz Tomasa je uhapšena još jedna osoba, a u pretresima je, kako je saopćeno iz SIPA-e, pronađen je heroin, pištolj "CZ 99", mobiteli, kao i automobili korišteni za krijumčarenje narkotika.

Iako je u jutrošnjim pretresima nađeno tek oko 70 grama heroina, istražitelji SIPA-e tokom istrage su zadokumentovali krijumčarenje više kilograma ove opojne droge.

Iz SIPA-e je saopćeno da je tokom rada na predmetu i realizacije akcije ostvarena je dobra međunarodna saradnja sa MUP-om Republike Hrvatske, a pomoć su im pružili i policajci MUP-a HNK, MUP-a ZHK i Granične policije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.