Nakon što je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održana rasprava i glasanje o ostavci ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo Zinete Bogunić, oglasio se i Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo, njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Današnja rasprava o smjeni ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo, Zinete Bogunić još jednom je pokazala koliko je tragikomična figura trenutni predsjedavajući SKS Elmedin Konaković.

Konaković je čitav dan proveo gnusno vrijeđajući ministricu, koju je sam izabrao i za koju je prije nekoliko dana rekao da je časna i poštena osoba. A onda je odjednom, ponovo, "došao pameti", pa je kada je vidio da nema podršku zastupnika – odlučio da glasa protiv svog prijedloga o smjeni ministrice. Da nije tragično, bilo bi komično. Takvo nestabilno lice, koje mijenja stavove o ljudima svakih pet minuta, od glorifikacije do otvorenog vrijeđanja – ne zaslužuje da bude vodeće lice u vladajućim strukturama KS.

Što se tiče ministrice Bogunić, SDA je više puta izrazila neslaganja sa njenom politikom, ali poštujemo činjenicu da se borila za zakon i za svoju čast, koju je Konaković bio napao, na najgrublji način. Jedino gore od ovog scenarija da ostane ministrica Bogunić jeste da za ministra dođe Konakovićev poslušnik, koji će izvršavati sve njegove nelegalne i koruptivne naloge, o kojima su danas mogli čuti građani.

Rezultat današnje sjednice, jeste da je Konaković ispao i politički i moralni gubitnik. Što se tiče Forte i njegovih ministara, uključujući i Bogunićku, naša pozicija ostaje ista, i nastavit ćemo da kritikujemo pogubnu i štetnu politiku koju provode", navodi se u saopćenju KO SDA.