open-navfaktor-logo
search
Pitanje eksterne mature
KO SDA Sarajevo: Zašto ministrica Hota-Muminović trenira strogoću?
Provođenje eksterne mature u Kantonu Sarajevo uprkos argumentovanom protivljenju Vijeća roditelja KS i Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, najbolje ukazuje na stil rukovođenja ministrice Naide Hota-Muminović, smatraju iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
22.06.2022. u 09:14
get url
text

- Ministarstvo koje ona predvodi je svrha samo sebi, jer dodatno izlaganje stresu učenika koji su nastavu pohađali u uslovima pandemije i potpuno ignorisanje roditelja kao ključnih partnera u procesu uspješnog odgoja i obrazovanja, čine besmislenim sva ministricina deklarativna nastojanja.

Umjesto na roditeljima i učenicima, ministrica Naida Hota-Muminović strogoću je trebala trenirati u suzbijanju sistemske korupcije, koju prilikom upisa u škole, redovno provodi njeno ministarstvo. Saglasnosti koje izdaje na zahtjev roditelja o prelasku iz jedne u drugu školu, paravan su za koruptivne radnje kojima se pogoduje stranačkoj mašineriji i privilegovanim. Takva praksa u suprotnosti je s njenim reformskim floskulama.

U vodu su pale i njene spektakularne obrazovne politike, jer u novoosnovani Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ministrica Hota-Muminović zapošljava bez konkursa i telefonom, uglavnom provjerene stranačke podanike. Zato njen dosadašnji ministarski mandat najbolje opisuje narodna izreka: "Gdje ti puno obećaju, malu torbu ponesi!" - stoji u saopćenju KO SDA Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.