Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç pozdravio je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, kazavši kako je pobjednik u ovom procesu BiH i narod ove zemlje. Ocijenio je da su odnosi BiH i Turske na visokom nivou, te poručio kako očekuje da će 2020. godina na tom planu biti još dinamičnija i produktivnija.

U intervjuu za Anadolu Agency (AA) Koç je govorio o odnosima između dvije zemlje, dogovoru bh. političkih lidera koji je rezultirao imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara, očekivanjima u 2020. godini, kao i o borbi protiv terorističke organizacije FETO.

Osvrnuo se na imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, naglasivši kako pozdravlja ovaj, kako je rekao, konkretan korak na putu ka imenovanju nove državne vlade.

- Smatramo da je ovo jedan veoma značajan korak, bilo da je riječ o odnosima BiH sa zemljama regiona, bilo o njenim odnosima s Turskom. Stav Turske na tom planu je poznat od ranije i kroz izjave predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je u više navrata ukazao na potrebu što bržeg formiranja vlasti u BiH. U tom smislu, mi smo veoma zadovoljni ovim procesom - dodao je Koç.

Kada je riječ o samom procesu i vođenju pregovora oko formiranja vlasti, dodao je da su tu svakako moguće različite rasprave, ali Turska smatra da su u konačnici ovdje pobjednici BiH i njen narod. 

- Smatramo da su potpuno nepotrebne procjene u smislu ko je ovdje dobio ili ko je izgubio. Pobjednik je BiH i stanovnici ove zemlje - podvlači Koç. 

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Koç ističe kako su oni uvijek bili na visokom nivou, u ovoj godini obavljena je vrlo značajna posjeta članova Predsjedništva BiH Turskoj, u okviru koje su potpisana dva vrlo značajna sporazuma, a riječ je o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Protokolu o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

- BiH je u periodu nakon izbora, odnosno dok su trajali pregovori oko formiranja vlasti, istovremeno ostvarila vrlo značajne uspjehe. Možda je to nekom i promaklo, ali BiH je u ovom periodu vrlo uspješno bila domaćin EYOF-a i smatram da je time pokazala koliko velikim potencijalom raspolaže - pojašnjava Koç.

Dodaje također kako su u ovoj godini održani i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i sjednica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kojoj je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan, kao i brojni drugi skupovi u oblasti ekonomije.

- Mi sva ova dešavanja smatramo vrlo uspješnim aktivnostima u 2019. godini. Naša perspektiva gledanja na ovu regiju uvijek je bila vezana za pozitivne stvari, uvijek smo u prvom planu držali ekonomiju, trgovinu, dobre političke odnose - naglašava.

To najbolje potvrđuje, kako je dodao, i projekat autoputa Sarajevo-Beograd, koji je pokrenut upravo na inicijativu Republike Turske, a riječ je o projektu koji ima i svoju društvenu dimenziju i koji je projekat mira.

- U narednom periodu, obzirom na to da se vlast u BiH formira, te da bi ministri trebali preuzeti funkcije s novom godinom, počinje jedan dinamičniji period i mi smo svakako radosni zbog toga, jer ponovo ćemo u fokusu imati ekonomske, trgovinske, infrastrukturne projekte. Parlamentarna skupština BiH počinje sa radom što znači da će početi i proces ratifikacije revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini što nas vrlo raduje - kazao je ambasador.

Podsjećajući kako će obim trgovinske razmjene između dvije zemlje zaključno s 2019. godinom iznositi oko 700 miliona dolara, Koç je još jednom podsjetio da je cilj da se ova cifra u narednom periodu poveća na milijardu dolara.

Vrlo je izvjesno da počinje jedan dinamičniji period u odnosima dvije zemlje, dodaje Koç, podvlačeći da je protekla jedna vrlo dinamična i uspješna godina.

- Već sada možemo kazati da će 2020. godina biti još učinkovitija, još produktivnija godina. To je ono što primjećujemo i to se odnosi i na Tursku, ali i na BiH. Naglašavam, 2019. je bila vrlo dinamična, a 2020. će biti još dinamičnija - naglasio je.

Podsjetio je kako Turska nastavlja pružati podršku BiH i na njenom putu euroatlanskih intergacija, na isti način kao što je to činila i do sada.

Na pitanje o ekonomskim i trgovinskim odnosima dviju zemalja, naglasio je da odnosi Turske i Bosne i Hercegovine i u tom smislu u narednom periodu trebaju biti na još višem nivou.

- Naša želja je da firme kao što su Natron-Hayat, Sisecam i Ziraat Bank, koje predstavljaju važne investicije, još više povećaju investicije u BiH. Naša očekivanja su da ove kompanije budu izvor prihoda i stoga ćemo pratiti potrebe firmi na federalnom i državnom nivou - kazao je Koç.

U narednom periodu, dodaje Koç, vidimo dinamičnije okruženje s budućim ministrima i novim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH s kojima ćemo pokušati raditi na povećanju investicija jer je važno povećati postojeće investicije, ali i privući dodatne.

- Naša želja je svakako da povećamo investicije između Turske i BiH. Osim političkog, i odnosi u ekonomskom smislu, odnosno dodatne investicije, zaslužuju da budu na višem nivou. Ipak, da bi se privukle dodatne investicije, potrebno je da postoje određene olakšice - kazao je Koc.

U tom smislu je izrazio zadovoljstvo izjavama novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o pozitivnoj agendi i planiranim aktivnostima u narednom periodu.

- Rečeno je da će ekonomija i trgovina biti glavni dnevni red. Govori se također o pozitivnoj agendi i o koracima na nivou cijele BiH te da će novo Vijeća ministara BiH djelovati u tom smjeru. To su i, po nama, vrlo radosne i pozitivne vijesti jer i mi mislimo da se treba voditi pozitivnom agendom - kazao je.

Također, stabilnost BiH ima ključnu ulogu za stabilnost cijele regije jer je Bosna i Hercegovina zaista posebna zemlja, u ovoj zemlji već 25 godina vlada mir, a BiH ima posebne karakteristike zajedničkog življenja i u tom smislu Turska želi dati svoj doprinos.

- To se zasigurno može uraditi pozitivnom agendom, ekonomijom i trgovinom. Sigurno da ćemo u narednom periodu nastaviti jačati bliske odnose sa BiH. Turska će također nastaviti davati podršku i pomagati BiH da prebrodi migrantsku krizu - najavio je Koç.

Na pitanje o borbi protiv FETO-a i djelovanju ove terorističke organizacije u drugim zemljama u svijetu, Koç je istakao da turski narod nikada neće zaboraviti ono što se dogodilo u noći 15. jula 2016. godine.

- Vrijeme prolazi, ali nikada nismo zaboravili ono što su pokušali uraditi te noći, štetu koju su pokušali nanijeti demokratiji i podli pokušaj puča koji je Turska prebrodila. Mi u svakoj prilici naše zabrinutosti u tom pogledu dijelimo s našim prijateljima - ističe Koç.

Naglašava da je taj podli pokušaj spriječen, ali se borba i dalje nastavlja i uvijek će se voditi ta borbu, ali u tom smislu uvijek će se poštovati pravo i pravne norme, zakoni u državama kao i na međunarodnom nivou.

- Koristit ćemo sve mogućnosti koje postoje, ali će se Turska uvijek pridržavati prava i pokušati nastaviti s naporima i aktivnostima u tom smislu - kazao je Koç.

Dodao je da će turske vlasti uputiti svoje zahtjeve, u skladu s postojećim zakonskim mogućnostima, zemljama u kojima FETO provodi svoje aktivnosti.

- Kada se radi o BiH, pratimo i ovdje pravne procese o izručenju onih koji su povezani sa FETO-om. Naše ministarstvo pravde je relevantnim institucijama uputilo dokumentaciju u skladu sa zakonskim okvirom. Mi ćemo do kraja voditi tu borbu jer tu noć 15. jula i BiH je pratila s nama. Izbliza su pratili zajedno s nama šta se desilo te noći i molili su se s nama. Stoga, zemlja koja je izbliza s nama pratila sve to, uradit će ono što je moguće u skladu sa zakonima, a i mi ćemo, naravno, u tom smislu nastaviti naše aktivnosti - kaže Koç.

Naglasio je da teroristička organizacija FETO nije samo problem Turske nego i problem svih zemalja u kojima djeluje.

- Ova podmukla struktura FETO-a je problem svih zemalja u svijetu. FETO je opasnost za sve zemlje u kojima se nalazi i djeluje. Mi uvijek to naglašavamo u prijateljskim zemljama i ističemo da je FETO problem svih zemalja u kojima djeluje. I upravo zbog toga je, u tom smislu, zajednička borba i vrlo važna - zaključio je ambasador Turske u BiH Haldun Koç.