open-navfaktor-logo
search
Otkazana sjednica
Komšić: Disoluciju su neki pokušali '92., pogledajte gdje su sada, ili u Hagu ili pod zemljom
Prokomentirao je Komšić i moguće namjere Milorada Dodika da BiH odvede do disolucije
27.08.2019. u 14:37
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon još jednog otkazivanja sjednice na kojoj se trebalo razmatrati imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH potvrdio da je Milorad Dodik na samoj sjednici najavio da će, ukoliko do 5. septembra ne bude realiziran sporazum, ići u Narodnu skupštinu RS-a i zatražiti da se povuče saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH, VSTV-a i uvođenju indirektnih poreza.

- Također je rekao da, po njemu, Sud i Tužilaštvo BiH svakako nisu ustavni, što, oprostite na tumačenju, izgleda kao njegovo nepriznavanje postojanja Suda i Tužilaštva – izjavio je Komšić.

Kazao je Komšić da ipak treba sačekati 5. septembar i mogućnost postizanja kompromisa, prije svega potpisnika Principa za formiranje vlasti u BiH.

- Ne bih želio da dođe do eskalacije krize, kako to najavljuje gospodin Dodik – dodao je Komšić.

Pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BIH da se formalno-pravno ne mogu unulateralno vratiti nadležnosti jer o njihovom prenošenju na državni nivo nije odlučivao samo jedan parlament.

- S obzirom da je politička situacija u BiH takva i da živimo u takvom vremenu da ovdje očigledno nije važno šta piše u Ustavu, da to nikog ne dodiruje jer da se držimo do Ustava i zakona ne bi ni došli u ovu situaciju, imali bi mandatara već ranije, sve je moguće. Ja ne bih želio da BIH uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje su ipak dobre u BIH, koje ipak funkcioniraju – kazao je Komšić.

Obaveza zvaničnika je, dodaje, da se smiri situacija i da se ne daju nikakve zapaljive izjave te da se ne vuku potezi koji dodatno mogu pogoršati političku situaciju.

- Ustav i zakoni se moraju poštivati. Nema druge. Kada dovodite u pitanje Ustav i zakone i obarate te postulate funkcioniranja države, kao što su ustavnost i zakonitosti, onda su svakakva čuda moguća – izjavio je Komšić.

Govoreći o Principima za formiranje vlasti, Komšić je medije uputio na šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

- Nije daleko odavde ured njegov. Ionako ide. Vjerovatno će biti slobodan da kaže šta to znači – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kompromis se, dodaje, može napraviti i to je, tvrdi, pokušao na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH.

- Međutim, kako to u BiH ide, ovdje je važno da ste neka vrsta pobjednika. Pa jedan dan, jedan dan. To što dugoročno gubite i vi i BiH i ljudi u ovoj zemlji, to slabo koga interesira. U ovakvoj situaciji, samo ćemo svi izgubiti – tvrdi Komšić.

Prokomentirao je Komšić i moguće namjere Milorada Dodika da BiH odvede do disolucije.

- To su neki probali i '92. Znate gdje su sad ti što su probali? Pogledajte gdje su, potražite ih. Nije ih problem naći, što od Haga, što pod zemljom. To se desiti neće. Ne postoji taj, niti se rodio, koji to može da uradi – poručio je Komšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.