open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić i Džaferović sa državnim sekretarom Španije za EU: Oduprijeti se svakom pokušaju rušenja ustavnog poretka
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović primili su, u odvojenim posjetama, državnog sekretara Kraljevine Španije za Evropsku uniju Juana Gonzáleza-Barba Peru i ambasadoricu Kraljevine Španije u BiH Mariju Teresu Lizaranzu Perinat.
02.12.2021. u 14:05
get url
text

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komšić je izrazio zabrinutost zbog destabilizirajućih aktivnosti iz entiteta Republika Srpska, te je naglasio da se mora omogućiti rad državnih institucija, koje će nas vratiti ka ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Također je naglasio da se presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju implementirati s ciljem otklanjanja diskriminacija i omogućavanja poštovanja ljudskih prava i prava manjina na teritoriji cijele BiH. Istakao je da se institucije Bosne i Hercegovine moraju oduprijeti svakom pokušaju rušenja ustavnog poretka, kršenju zakona i razgradnji države. Predsjedavajući Komšić je izrazio nadu da do eskalacije političkih sukoba ipak neće doći, jer bi se to moglo vrlo brzo reflektovati na cijelu regiju i Evropu.

Komšić je naglasio da je jednako važna podrška Kraljevine Španije, kao i drugih zemalja EU, reformskim i integracijskim procesima u našoj zemlji, koje se tiču dobijanja kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu – NATO-u. Izrazio je zadovoljstvo pojačanim interesom Kraljevine Španije za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Državni sekretar Kraljevine Španije Juan González-Barba Pera izrazio je zadovoljstvo dobrim i kontinuiranim odnosima dvije zemlje. Istakao je da je svjestan ozbiljnosti situacije, ali da je siguran da će BiH kao jedinstvena zemlja jednog dana postati članica EU i NATO-a. Istakao je kako smatra da je proširenje EU na Zapadni Balkan prirodan tok događaja.

Sagovornici su se složili da je sistem vrijednosti demokratskog društva i poštovanja ljudskih prava osnov za svaki dalji napredak, te da se na tome mora ustrajati.

Komšić se zahvalio državnom sekretaru Kraljevine Španije za EU Juanu Gonzálezu-Barbi Peri i ambasadorici Kraljevine Španije u BiH Mariji Teresi Lizaranzu Perinat na razumijevanju i podršci koju nesebično pružaju u reformskim procesima naše zemlje na putu ka članstvu u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović istakao je da je Kraljevina Španija dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i naglasio da Kraljevina Španija pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini, kada su u pitanju reformski i stabilizacijski procesi, kao i evroatlantski put Bosne i Hercegovine. 

Informirao je državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije Juana Gonzáleza-Barba Peru o aktuelnoj sigurnosnoj krizi, uzrokovanoj prijetnjama i unilateralnim postupcima vlasti entiteta RS protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i državnih institucija. 

Govorio je i o potrebi da se politički sistem u Bosni i Hercegovini približi evropskim standardima, u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, kojima je naređeno da Bosna i Hercegovina unaprijedi individualna prava svih svojih građana a naročito pripadnika nacionalnih manjina, s obzirom na to da je Daytonski sporazum već osigurao visok stepen zaštite grupnih prava. 

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije Juan González-Barba Pera kazao je kako za Kraljevinu Španiju Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto, te je podcrtao podršku ove države aspiracijama Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i sveukupnim naporima na razvoju i konsolidaciji odnosa u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.