open-navfaktor-logo
search
Pisali nadležnima
Konjic uputio apel: Nemamo epidemiologa, infektivni odjel, niti testova
Štab civilne zaštite Konjica uputio je zahtjev nadležnim vlastima za pomoć u borbi protiv širena korona virusa na području općine Konjic.
26.03.2020. u 15:38
get url
text

U apelu su istakli kako nemaju epidemiologa, da već tri dana nemaju potrebnog materijala za uzimanje uzoraka te da nemaju infektivni odjel u Općoj bolnici.

U zahtjevu koji su uputili Federalnom štabu civilne zaštite navode kako JU Dom zdravlja Konjic ima samo jednog epidemiologa koji je od 24. marta u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na korona virus.

- Neophodan je angažman dodatnog epidemiološkog osoblja koji bi mogao pratiti i odgovoriti na novonastalu situaciju - navode iz Štaba.

Ističu kako je na području njihove općine evidentirano 17 oboljelih i jedan smrtni slučaj te da se očekuje porast broja oboljelih jer su imali veliki broj kontakata.

- Nedostatak potrebnog materijala za uzimanje uzoraka već tri dana (subota, nedjelja i utorak), a takva subina nas očekuje i sutra (danas, op. a., sjednica održana 25. marta), nisu uzimani uzorci za testiranje na COVID 19 i kako nije izvjestan dalje nastavak uzimanja uzoraka za testiranje, apelujemo na hitnost u smislu osiguranja neophodnih materjala - naveli su iz konjičkog Štaba.

Poručuju da je općina Konjic poduzela sve mjere s ciljem izoliranja svih pacijenta zaraženih ovim virusom stavljajući u funkciju Motel Konjic kao improviziranu bolnicu, ali da bi isti odgovorio namjeni neophodno je osigurati adekvatnu medicinsku opremu za osoblje koje će biti angažovano.

- U sklopu Opće bolnice Konjic nema uspostavljen infektivni odjel i samim tim nema angažovanog specijalistu infektologa koji je u ovom momentu neophodan da zajedno s epdiemiologom odgovori na sve probleme s kojima se trenutno suočavamo - kazali su iz Štaba.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uputili su zahtjev za blagovremeno i profesionalno informisanje u cilju sprečavanja dezinformacija.

Od njih traže da ih redovno obavještavaju o vroju testiranja i rezultatima istih, a da informacije dostavljaju ovlaštenoj osobi JU Dom zdravlja Konjic i Štabu civilne zaštite Općine Konjic, a tek da poslije obavještavaju osobe čiji su brisevi uzeti za testiranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.