open-navfaktor-logo
search
Zatražen pritvor
Koristeći logo banke i nudeći "poboljšanje kartičnog poslovanja" pustošili račune prevarenih
Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona uputilo je danas Općinskom sudu u Širokim Brijegu prijedlog pritvora za šest osoba koje su uhapšene prekjučer u akciji FUP-a, MUP-a RS-a i MUP-ova Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona zbog računalne prevare, potvrđeno je iz Tužilaštva ZHK.
08.10.2021. u 11:49
get url
text

Prema riječima postupajućeg tužioca Josipa Aničića, pritvor je zatražen za S. R. (1982), M. Š. (2000), D. K. (1980), D. J. (1980), A. M. (1987) i E. H. (1985), a koji se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, računalna prevara i pranje novca.

VEZANI TEKST - Sedmero uhapšenih u akciji FUP-a: Hakovanjem mobilnog bankarstva praznili račune oštećenih

- Sumnjiče se da su kreirali lažnu web stranicu, koristeći telefonske brojeve i viber aplikaciju sa prepoznatljivim logom banke, pozivali su oštećene i lažno im se predstavljali kao djelatnici banke, uvjeravajući ih da se radi o poboljšanju kartičnog poslovanja. Na taj način dolazili su do podataka oštećenih i koristeći svoje znanje i vještine prebacivali novac sa računa mobilnog bankarstva na račune fizičkih i pravnih osoba i s istim raspolagali - kazao je Aničić.

Prijedlog za pritvor tužilac Aničić je podnio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, uništavanja dokaza i ponovnog počinjenja krivičnog djela.

O prijedlogu će odlučiti Općinski sud u Širokom Brijegu.

{$galerijaFotografija}

Sedmero uhapšenih u akciji FUP-a, 06.10.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.