open-navfaktor-logo
search
Pretresi u oba entiteta
Sedmero uhapšenih u akciji FUP-a: Hakovanjem mobilnog bankarstva praznili račune oštećenih
Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su danas sedam osoba, članova grupe za organizirani kriminal, zbog računarske prevare i pranja novca.
06.10.2021. u 15:33
get url
text

Kako je saopćio FUP, akcija je izvedena na području oba entiteta, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, te u saradnji sa MUP-om RS-a, te kantonalnim MUP-ovima Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

- Tom prilikom slobode je lišeno sedam osoba inicijala S. R. (1982), M. Š. (2000), D. K. (1980), D. J. (1980), A. M. (1987), M. B. (1980) i E. H. (1985). Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, računalnu prevaru i pranje novca - navode iz FUP-a.

Po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu pripadnici FUP-a pretresli su objekte koje osumnjičeni koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku.

- Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potječe iz drugih krivičnih djela - navode iz ove policijske agencije.

Naknadno su objavili i da je pronađeno i oduzeto 30.000 KM.

{$galerijaFotografija}

Uhapšeni se sumnjiče da su određeni vremenski period, u cilju sticanja nezakonite imovinske koristi, računarskom prevarom metodama socijalnog inženjeringa i "phishinga", preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Uhapšeni će nakon završene krim-obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju ovog krivičnog djela, naveli su iz FUP-a.

Sedmero uhapšenih u akciji FUP-a, 06.10.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.