open-navfaktor-logo
search
Google i Apple
Koronavirus ljute rivale natjerao na zajednički rad na razvoju posebne aplikacije
Američki tehnološki giganti Google i Apple objavili su da zajedno rade na naprednoj platformi za borbu protiv koronavirusa.
11.04.2020. u 15:04
get url
text

Njihov projekt će, kako navode u zajedničkoj izjavi, omogućiti korisnicima da anonimno prate svoje fizičke kontakte putem Bluetootha, kako bi mogli da znaju da li su imali kontakte sa zaraženom osobom.

Rješenje će biti dostupno svim Android i iOS korisnicima, a svako će moći da odabere da li će sa ostalim korisnicima dijeliti svoje podatke.

Slične tehnologije korištene su u azijskim zemljama kao što je Singapur, ali su korisnici informacije o svojim kretanjima i kontaktima morali da dostavljaju vladama.

Na ovaj način vlade neće biti direktno uključene, već će podaci će biti zaštićeni i anonimni, a aplikacija neće pratiti lokaciju korisnika, već samo kontakte. Praćenje kontakata zaraženih osoba jedan je od ključnih koraka za ponovno otvaranje zemalja, ali ne postoji odgovarajuća tehnologija koja bi to omogućila bez problema sa privatnošću podataka.

Kako je saopćeno, sistem će funkcionisati tako što će svaki korisnik moći da uključi ili isključi mogućnost praćenja. Ako je uključen, sistem će se aktivno pamtiti sa kojim drugim korisnicima ste se našli u blizini, koristeći bluetooth vezu.

Ako je korisniku otkrivena zaraza, on će tu informaciju moći da unese u aplikaciju, nakon čega će svi korisnici koji su bili u njegovoj blizini u posljednjih 14 dana dobiti obavještenje o mogućem fizičkom kontaktu.

Dakle, ako biste se našli pored nekoga ko je zaražen, bili biste obaviješteni. Tako ćete pravovremeno znati da će vam možda trebati testiranje ili samoizolacija. Kompanije tvrde da su preduzele brojne korake da zaštite privatnost korisnika.

Ovakva saradnja Googlea i Applea nikada ranije nije viđena. Tokom poslednjih deset godina kompanije se žestoko nadmeću za prevlast na tržištu mobilnih operativnih sistema, sa povremenom i ograničenom saradnjom u pojedinim oblastima, prenosi Telegram.

Prema njihovim tvrdnjama, aplikacija će biti spremna u maju za preuzimanje na oba operativna sistema, dok bi buduće verzije omogućavale upotrebu i bez posebne aplikacije, prenosi Telegraf.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.