open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Kosor za Faktor: Milanović bi trebao napraviti prvi korak i susresti se sa Komšićem
Bez obzira na brojne prigovore, Komšić je izabrani član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske treba da se sastaje s Predsjedništvom BiH
14.01.2020. u 10:57
get url
text

Nekadašnja predsjednica HDZ-a i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor važi za odličnog poznavaoca političkih prilika u svojoj zemlji, ali i regiji. U razgovoru za Faktor Kosor je govorila o tome šta čeka HDZ nakon gubitka predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, odnosu HDZ-a prema BiH , da li će se novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović htjeti sastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom  Komšićem, situaciji u Crnog Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti…  

- HDZ je ogromna, najveća stranka u Hrvatskoj i uvjerena sam da je odlično što će svi članovi imati priliku birati novo vodstvo. Da odluče između više kandidata ko je najbolje rješenje za predsjednika HDZ-a. To je dobro za HDZ i Hrvatsku – kazala je Kosor.

Između ostalih, kandidaturu za predsjednika HDZ-a najavio je i kontroverzni general Hrvatske vojske, rođeni Posušak Ljubo Ćesić Rojs.

- Ne bih to komentirala – kratko je rekla.

Kako će se unutarstranački izbori u HDZ-u reflektirati na odnose Hrvatske i BiH?

- Moj stav je da iz susjedne države ne treba gledati na unutastranačke procese i obrnuto. No, ono što je bitno jeste kakvu će vanjsku politiku kreirati aktuelna vlada, pa onda i ona koju ćemo dobiti najesen nakon parlamentarnih izbora, i predsjednik Zoran Milanović. To je ono što nas zanima i u Hrvatskoj i u BiH. Glavno pitanje je koji će politički smjer izabrati – naglasila  je Kosor.

Iz bh. perspektive veoma je bitno ko će biti na čelu HDZ-a Hrvatske jer u našoj državi egzistira njena "kćerka" HDZ BiH.

-  To je druga stvar. Činjenica je da tokom  mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića ništa bitno nije urađeno u cilju poboljšanja odnosa Hrvatske i BiH. Loše je što se ti odnosi ne popravljaju. A za tango, i onaj politički, potrebno je dvoje – istaknula je naša sagovornica.

Kosor očekuje da Milanović napravi korak ka otopljavanju odnosa dviju država, pa i da se sretne s predsjedavajućim BiH Željkom Komšićem, izabranim iz reda hrvatskog naroda, kome HDZ BiH osporava legitimitet insistirajući na promjenama Izbornog zakona.

- Moja je procjena da bi Milanović uprkos svemu rečenom u izbornoj kampanji mogao napraviti prvi korak. Kao pravnik Milanović bi trebao biti legalista. Poznavajući ga, možda se odluči da jedna od prvih inozemnih posjeta bude ona BiH – smatra Kosor.

Da ste Vi predsjednica Hrvatske, šta biste uradili?

- Nemam dilemu, susrela bih se s Komšićem. Bez obzira na brojne prigovore, on je izabrani član Predsjedništva BiH. Predsjednik Republike Hrvatske treba da se sastaje s Predsjedništvom BiH - kategorična je Kosor.

Trenutno su top politička dešavanja u regiji ona u Crnoj Gori. Prije i nakon usvajanja Zakona o vjeroispovijesti Srbi i Srpska pravoslavna crkva su stvorili visoke tenzije, situacija je na ivici sukoba, pa i oružanog, protesti su skoro pa svakodnevni. Pomalo sve liči na "dešavanja naroda", pristalica Slobodana Miloševića s kraja osamdesetih i početkom devedestih godina prošlog stoljeća.

- Zakleti sam legalista i u duhu tog principa zalažem se da se jedni drugima ne uplićemo u odnose. Crna Gora je međunarodna priznata država i na putu u Evropsku uniju. Naravno, imaju moju podršku u tim planovima – riječi su Kosor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.