open-navfaktor-logo
search
Demokratski kandidat
Madeleine Albright: Liderstvo Joea Bidena u Bosni bilo je izuzetno
Nekadašnja američka državna sekretarka Madeleine Albright se u autorskom tekstu za Miami Herald osvrnula na predsjedničku kandidaturu Joea Bidena, a u tom kontekstu je spomenula i njegovu ulogu za Bosnu i Hercegovinu.
12.03.2020. u 15:59
get url
text
Madeleine Albright

Albright ističe da je američka vanjska politika pod predsjednikom Donaldom Trumpom bila definirana nemilosrdnim naporom za uklanjanje globalnog sistema rješavanja problema, kojeg su Sjedinjene Države pomogle stvoriti nakon Drugog svjetskog rata.

- Od dana kada je preuzeo dužnost, Trump je odustao od vitalnih diplomatskih sporazuma, vrijeđao saveznike i povrijedio našu sposobnost da sarađujemo s drugim narodima na rješavanju uobičajenih prijetnji – navodi se u tekstu kojeg je objavio Miami Herald.

Dodaje da je Trump doveo institucije SAD-u u rizik podrivajući Kongres, sudove i državne agencije, te da je izvrtao činjenice kako bi ih prilagodio svojoj političkoj agendi.

Albright podsjeća da se unutar Demokratske stranke vodi debata o tome ko bi bio najbolji kandidat koji bi pobijedio Trumpa na izborima u novembru.

- Vjerujem da je odgovor Joe Biden – smatra Albright.

Ističe da Bidena poznaje duži niz godina, te da je upoznata sa njegovim uspjesima na domaćem planu, a naročito na međunarodnom nivou.

- Kad sam obnašala dužnost ambasadorice u Ujedinjenim nacijama i državnog sekretara, on je bio jedan od vodećih glasova Senata o vanjskoj politici, a njegovi instinkti o diplomatiji često su se ogledali i jačali moje. U to vrijeme jedna od najizazovnijih situacija s kojom se Amerika suočila bila je na Balkanu, gdje je Bosnu razarala agresija. Žene su sistematski silovane, djecu su ubijali snajperisti i čitava sela su se etnički čistila – napisala je Albright.

Albright ističe da međunarodna zajednica nije reagirala, te da je jedan od rijetkih koji je govorio da to nije uredu bio zapravo tadašnji senator Joe Biden.

- Rekao je: "Stavimo moć na stranu pravde. Zaustavimo mržnju i nasilje. Stvorimo novu Evropu i novo stoljeće u kojem za netrpeljivost i etničko čišćenje nema mjesta". Liderstvo Joea Bidena u Bosni bilo je izuzetno, ali ni to nije izuzetak – napisala je Albright.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.