- Nije sigurno. Sve je različito od banke do banke. Agencija nema zakonskog osnova da reguliše cijene platnog prometa, jednostavno, ovo je sloboda tržišta. Tamo gdje možemo djelovati, to i radimo. Nakon poduzetih mjera iz oktobra nemamo rast kamata - kazao je za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije. 

Ima savjet za sve korisnike bankarskih usluga.

- Ako si pravno lice, onda možeš pregovarati s bankom u vezi s visinom troškova platnog prometa. Fizička lica, s obzirom na svoju brojnost, skoro da nemaju takvu mogućnost. Ljudi u pravilu kada uzimaju kredite, gledaju samo koliko iznosi kamata, a treba paziti na sve stavke. Neke postanu veći teret od same kamate - upozorava Mahmuzić.

VEZANI TEKST - Mahmuzić o novom povećanju kamatnih stopa: Postoje li mjere za zaštitu građana

Svjesni teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi značajan dio stanovništva u FBiH, Agencija je pokrenula inicijativu koja bi mogla u određenoj mjeri smanjiti pritisak na poluprazne novčanike građana.

- Pokrenuli smo kod banaka inicijativu za socijalno ugrožene građane koji bi imali besplatan račun ili bi ih koštao svega nekoliko KM. Istovremeno, u parlamentarnoj proceduri se nalaze izmjene zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koje bi išle u korist stanovništva - naglasio je Mahmuzić.