open-navfaktor-logo
search
Kolijevka islama
Mališani u haremu Kabe unose radost u srca budućih hadžija
Hadžije ovih dana nastoje da vrijeme do Dana Arefata provedu što je moguće više u molitvama, ibadetu i učenju Kura'ana
09.08.2019. u 12:45
get url
text

Milioni muslimana ovih dana borave u kolijevci islama Meki, gdje će izvršiti obrede hadža, pete dužnosti svakog muslimana i muslimanke, a posebnu radost kako kažu, u njihova srca ulijevaju mališani koji s roditeljima borave u haremu Kabe.

Iz njemačkog Kölna ove godine je na hadž doputovao i Bunyamin Yilmaz (31). Kako je rekao novinaru Anadolu Agency (AA), s njim su na hadžu supruga, majka te jednoipogodišnja kćerka Zeynep. Izrazio je zahvalnost Uzvišenom Allahu što ga je, kako je rekao, počastio dolaskom u Meku i hadžom u relativno mladom životnom dobu, a osjećaj susreta s Kabom nije mogao opisati riječima.

-Posmatrati Kabu je nešto posebno. Molim Allaha da to omogući svim muslimanima - kazao je Yilmaz, inače porijeklom iz Konye, iz Turske.

{$galerijaFotografija}

Podsjetio je da ih je najprije bilo strah zbog dolaska s malim djetetom u Meku, ali da su sada radosni zbog ove odluke i da sve protiče u najboljem redu. U Meki boravi i tromjesečna beba Aysenaz Yildirim, koja je inače najmlađa u grupi hadžija iz Turske.

Više od dva miliona hadžija iz svih dijelova svijeta trenutno boravi u Meki, među kojima i 1.680 hadžija iz Bosne i Hercegovine, kako bi obavili hadž, posljednji od pet stubova islama.

Hadžije ovih dana nastoje da vrijeme do Dana Arefata provedu što je moguće više u molitvama, ibadetu i učenju Kura'ana. Prilika je ovo, također, da hadžije obiđu grad u kojem se rodio i svoju prvu objavu primio posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

20190809_2_37703635_46670254.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.