open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Mandić: U FBiH od jučer na COVID-19 pozitivne 24 osobe, prve osobe smještene na Bjelave izlaze iz izolacije
Javnosti su se danas na press konferenciji obratili federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.
14.04.2020. u 12:01
get url
text

Ministar Mandić je kazao da je na području Federacije BiH u posljednja 24 sata testirano 447 uzoraka, od čega je 24 pozitivno na COVID-19.

- Dosad je ukupno na području FBiH testirano 6.621 uzorak, a potvrđeno 612 pozitivnih rezultata. od toga je 330 žena, a 282 muškarca. Trenutno su hospitalizirane 533 osobe, a zaključno sa današnjim danom imamo 55 oporavljenih i očekujemo da će se u narednim danima taj broj poećavati - kazao je Mandić.

On je kazao da je od 24 potvrđena smrtna slučaja 13 muškaraca i 11 žena.

- Od toga je 16 preminulih, odnosno 66,67 posto osoba u dobi od više od 65 godina - rekao je Mandić.

Kazao je i da su zadovoljni trenutnom epidemiološkom situacijom, te da nije došlo do naglog porasta.

- Trudimo se da usporimo širenje i ne srušimo zdravstveni sistem - kazo je Mandić.

Doc. dr. Sanjin Musa se složio sa ocjenom da je trenutna situacija zadovoljavajuća.

- Mi smo u šestoj sedmici od pojave prvih slučajeva i kao što je poznato došlo je do prijenosa u zajednici, ali je on kontroliran i nije došlo do eksponencijalnog broja oboljelih. Imamo određena područja gdje je veći broj oboljelih, što govori da lokalna transmisija nije sinhronizirana i zahtijeva dodatne mjere na suzbijanju. Pratimo situaciju i nastavljamo činiti sve na suzbijanju širenja - kazao je Musa.

Ministar Mandić je kazao i da je prije nekoliko trenutaka potpisao rješenje po kojem se bh. državljani koji su prije 18 dana smješteni u izolatorij u Domu Bjelave puštaju iz izolacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.