Posljednje glasanje za predsjedavajućeg nije se razlikovalo od prethodnih budući da McCarthy nije uspio dobiti potrebnu većinu.

Uprkos satima pregovaranja, McCarthy se i dalje suočava sa protivljenjem 21 desničarskog republikanca, što mu onemogućava da bude izabran za predsjedavajućeg.

Trvrdolinijaški republikanci, od kojih se mnogi svrstaju uz agendu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Make America Great Again", ohrabreni su zastojem iako je Trump javno podržavao McCarthyja.

McCarthy je u četvrtak nastojao uvjeriti republikanske pristalice da okončaju zastoj koji je poljuljao novu republikansku većinu.

Prvi put u 100 godina bilo je potrebno više od jednog kruga glasanja za izbor predsjednika donjeg doma Kongresa. Ono što je počelo kao politička novost, pretvorilo se u žestoku svađu unutar Republikanske stranke i produbljivanje potencijalne krize.

Prvog i drugog dana glasanja za čelnika donjeg doma Kongresa u utorak i srijedu McCarthy nije uspio dobiti 218 glasova potrebnih da postane predsjednik Zastupničkog doma pa je glasanje nastavljeno u četvrtak. U osmom krugu glasanja, osvojio je 201 glas, dok su ostali republikanci podršku dali drugom kandidatu Byronu Donaldsu.

Vodeći demokrat u donjem domu Hakeem Jeffries nadmašio je McCarthyja svih osam puta, jer je dobio podršku svih 212 demokrata, ali se ne očekuje da će on pobijediti u izboru za predsjedavajućeg Zastupničkog doma, jer je za to potrebna većina onih koji glasaju.