open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti
Mektić: Hrvatska policija je nigerijske studente zlostavljala, uzela im pasoše i kartice, pa odvela u BiH
Mektić je iskoristio priliku da se zahvali federalnom premijeru Fadilu Novaliću na pomoći u rješavanju pitanja smještaja migranata
05.12.2019. u 15:00
get url
text

Aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić održao je danas sastanak sa komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović.

Nakon sastanka je kazao da je razgovarano o problemu izbjeglica u BiH, sa posebnim akcentom na, kako ga je nazvao, "divlji kamp Vučjak", te o situaciji u ostalim kampovima.

- Razgovarali smo i o problemu regionalne saradnje o problemu izbjeglica. Posebno sam komentirao ja ovaj posljednji slučaj sa Hrvatskom, a i ranija saznanja vezana za ponašanje Hrvatske u čitavoj ovoj situaciji, te stanje o istočnom dijelu granice BiH – izjavio je Mektić.

Pažnja je, kako je kazao, posvećena i povratku žena i djece sa sirijskog ratišta. Mektić je kazao da je informirao Mijatović o pripremi hitnih mjera za rješavanje pitanja kampa Vučjak kroz pripremu kasarne u Blažuju.

- Već jučer i danas gore se izvode radovi na opremanju tog objekta, priključivanju infrastrukturalnih stvari na ovaj objekat. Ti su radovi u toku i u vrlo kratkom vremenskom periodu, a ja cijenim za nekih 15 dana, će se stvoriti uvjeti da počnemo prihvatati migrante u taj prihvatni centar – pojasnio je Mektić.

Mektić je iskoristio priliku da se zahvali federalnom premijeru Fadilu Novaliću na pomoći u rješavanju pitanja smještaja migranata. Podsjetio je da neki kantoni nisu dali saglasnost za prihvatanje migranata.

- Jedino sa kantonima sa bošnjačkom većinom nekako uspijevamo da tražimo neka rješenja i vrlo smo ograničeni u tom prostoru u kojem moramo tražiti rješenja. Kada govorimo o tim kantonima, opet isključujem Unsko-sanski kanton jer on više ne dozvoljava nijedan prihvatni centar na svom prostoru – izjavio je Mektić.

Upoznao je Mijatović i sa "slučajem Nigerijaca", odnosno studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija "pokupila negdje na tramvajskoj stanici i odvela u policijsku stanicu".

- Tamo su zlostavljani, maltretirani, oduzeti su im pasoši, mobilni telefoni i kreditne kartice. Autom su dovezeni do granice sa BiH i tu pod prijetnjom upotrebe sile natjerani da dođu u BiH – pojasnio je Mektić.

Nagovijestio je dvije mogućnosti, a to je da se na osnovu readmisije ti ljudi vrate u Hrvatsku, ili da im BiH omogući dalji put prema Nigeriji.

- Po zahtjevu komesarke Mijatović ja sam obećao da ću cijelu dokumentaciju poslati njoj u Strazbur, Evropskoj uniji u Brisel, a isto ću sačiniti jednu posebnu informaciju koju ću dostaviti Predsjedništvu BiH zato što ono vodi vanjsku politiku i da na osnovu te informacije poduzmu dalje mjere prema Republici Hrvatskoj – izjavio je Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.