Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" dopremilo je danas konvoj pomoći u Bihać za migrante koji su locirani na Vučjaku. U šest kombi vozila stigla je pomoć koja se sastoji od hrane, vode, voća, sredstava za higijenu, ćebadi i drugih potrepština.

Veliki "Merhametov" tim, koji predvodi predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, a u kojem su i direktori svih devet "Merhametovih" regionalnih odbora, učestvovao je u podjelii pomoći migrantima. Osim toga, Regionalni odbor "Merhameta" Tuzla, u svojoj je Narodnoj kuhinji "Imaret" skuhao obroke i u specijalnoj opremi ih dopremio u Bihać.

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac je podsjetio da "Merhamet" od početka migrantske krize pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, ali i u Tuzli, Sarajevu i Mostaru te da ovo nije prvi konvoj koji je stigao u Bihać.

- Ovoga puta smo se odazvali na poziv, odnosno javni apel reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića da se pomogne migrantima. Željeli smo da ovu našu akciju provedemo na dan rođenja Muhameda, .a.s, te smo tim povodom u jednoj od naših javnih kuhinja pripremili i halvu za sve migrante u kampu Vučjak. Inače, Regionalni odbor "Merhamet" u Bihaću od samog početka migrantske krize redovno pomaže ovim nevoljnicima kako bi im olakšao njihov migrantski život. Isto tako, Regionalni odbor "Merhameta" Tuzla, u svojoj Narodnoj kuhinji "Imaret", svakodnevno priprema po dva obroka za migrante kojih je sve više u tom gradu - kazao je Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, "Merhamet" pomaže migrante iz vlastitih sredstava i resursa, što je dodatno opterećenje za ovu humanitarnu organizaciju jer od države ne dobija nikakva sredstva za ovu namjenu.

- Srećom imamo veliki broj donatora, firmi, institucija i pojedinaca koji nam oni pomažu u našoj brizi o onima kojima je pomoć potrebna, u ovom slučaju i migranata i na tome smo im veoma zahvalni. Nedavno je Islamska zajednica BiH donirala "Merhametu" 30.000 KM za pomoć migrantima. "Merhamet" je od toga obezbijedio oko 8.500 obroka za migrante u Bihaću i Tuzli. Naša američka partnerska organizacija LDS opremila je "Merhametovu" kuhinju u Bihaću i donirala značajnu pomoć koju je "Merhamet" uručio migrantima - kazao je Vrbanjac i dodao:

"Naravno, bilo bi dobro kada bi nam i država i njene institucije pomogle u tome. Ne možemo ostaviti ove nevoljnike da gladuju i sjetimo se da je i nama, ne tako davno, trebala pomoć".

Vrbanjac je podsjetio da ova organizacija godinama pomaže i sirijske izbjeglice u području tursko-sirijske granice.

- Tako je "Merhamet" nedavno sirijskim izbjeglicama u nekoliko kampova u Siriji uručio pomoć od 95,5 tona kurbanskog mesa (5.327 kurbana), prikupljenog tokom "Merhametove" akcije "Kurban". Tako smo nahranili više od 30.000 izbjegličkih porodica, odnosno oko 170.000 izbjeglica u kampovima u Elbilu, Karakupru, Idlibu i u još nekim mjestima. "Merhamet" ovu akciju provodi već šest godina zaredom te je do sada sirijskim izbjeglicama u kampovima u blizini sirijsko-turske granice ukupno donirao oko 700 tona mesa ili, preciznije, 42.000 kurbana - kazao je Vrbanjac.