open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Milićević: U budžetu planirano 15 miliona KM za stambene kredite za mlade, povećan transfer Željeznicama FBiH
Budžet Federacije BiH "težak" 6,7 milijardi KM razmatra se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH po hitnom postupku.
25.01.2023. u 13:28
get url
text
Jelka Milićević

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević pozvala je zastupnike danas u Parlamentu FBiH da usvoje budžet naglasivši kako je odgovorno i oprezno vođenje fiskalne politike Vlade FBiH sačuvalo Federaciju u prethodnim godinama i omogućilo finansijsku i fiskalnu stabilnost na svim nivoima vlasti u FBiH.

Očuvati kupovnu moć građana 

Ona je pred zastupnicima iznijela siže Prijedloga budžeta FBiH za ovu godinu i kazala kako su kod izrade prihodovne strane zauzeli oprezan stav.

- Budžet je prije svega realan i održiv i smatramo da će se prihodovna strana budžeta u najvećoj mjeri realizirati kako je planirana. Ministarstvo pažljivo prati naplatu javnih prihoda. Sa ekonomskim rastom za više od četiri posto završili smo prošlu godinu. Svjesni smo da imamo ograničene mehanizme u borbi protiv inflacije no opredijeljeni smo za nekonvencionalne mjere, a to su finansijske intervencije kako bi se dijelom očuvala kupovna moć građna.

Budžet je predložen u iznosu od šest milijardi, 725 miliona i 846 hiljada KM i veći za 20,1 posto od budžeta za prošlu godinu. Dva su razloga za uvećaje budžeta, a to je rast prihoda od poreza i porast servisa vanjskog duga - kazala je Milićević.

Dodaje kako je u ovoj godini planirano 200 miliona KM za kantone i 39 miliona KM za općine. Tu su i dva miliona za nabavku vozila u federalnim institucijama dodavši kako u prošloj godini nije bilo nabavke vozila.

- Previđeno je povećanje plaća zaposlenih državnih službenika i namještenika kao i policijskih službenika u efektivnom iznosu od 11,1 posto, a što predviđa veća izdvajanja, u bruto iznosu to je 31 milion KM. Za smještaj institucija Vlade FBiH predviđeno je 20 miliona KM. Tu je i novac za završetak izgradnje zatvorskih jedica u Sarajevu i Mostaru.

Povećanje transfera za poljoprivredu 

Nastavljena je praksa podrške mladima kroz stambene kredite i to 15 miliona KM preko Union banke. U periodu od 2018. do 2022. goidne ukupno je odobreno 143,4 miliona KM, a bilo je 1.388 korisnika stambenih kredita - rekla je Milićević.

Kaže kako je budžetom povećan transfer za Željeznice FBiH za 12,5 miliona KM i iznosi 48 miliona KM, te da je 33,5 miliona KM planirano za Federali zavod zdravstenog osiguranja i reosiguranja, što je povećanje od pet miliona KM. 

- Transfer za poljoprovredu povećan je za 54 miliona i iznosi 160 miliona KM. Kapitalni transferi za izgradnju cesta i brzih cesta su predviđeni u iznosu od 150 miliona KM. I to 7.000.000 za Sarajevsku zaobilaznicu i 143 milioa KM za izgradnju autocesta, brzih, magistralnih i drugih cesta.

"Pozivam vas da podržite budžet"

Za konsolidaciju zdavstenih ustanova ide 75 miliona KM. Za letjelice za gašenje požara 30 miliona KM iz budžeta te četiri miliona KM za rekonstrukciju hangara za smještaj letjelica i popravak helikoptera u vlasništvu Federalne uprave policije - kazala je Milićević i zaključila:

- Odgovorno i oprezno vođenje fiskalne politike nas je sačuvalo u prethodnim godinama i omogućilo finansijsku i fiskalnu stabilnost na svim nivoima vlasti u FBiH. Stoga je krucijalno da se budžet FBiH, na koji su naslonjeni ne samo penzioneri, ratni, neratni invalidi, policajci, zaposlenici u organima uprave..., nego i drugi nivoi vlasti i fondovi, usvoji. Pozivam da ga podržite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.