open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Milioni eura MMF-a se "kisele" u Centralnoj banci: HDZ-ov ministar blokira novac namijenjen privredi
Gotovo mjesec je prošlo od kada je Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio kreditni aranžman od 333 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu. Novac je Centralnoj banci BiH uplaćen još 23. aprila, ali još nije prebačen entitetima po unaprijed dogovorenim procentima.
13.05.2020. u 21:50
get url
text

Činjenicu da se taj novac još ne može koristiti za predviđene svrhe, a to su borba protiv pandemije koronavirusa i saniranje njenih ekonomskih posljedica, građani mogu "zahvaliti" Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, odnosno njenom ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi.

Suprotno već ustaljenoj praksi, prema kojoj su odlukama Vijeća ministara BiH o raspodjeli novca MMF-a obuhvaćeni entiteti, Bevanda je u posljednjem Prijedlogu odluke pokušao "uglaviti" i kantone. S obzirom na to da takav prijedlog ne odgovara ni dosadašnjoj praksi ni Ustavu BiH, ministri iz reda bošnjačkog naroda su glasali protiv takvog prijedloga.

Bevanda je u međuvremenu dobio ovlaštenje da Centralnoj banci BiH dostavi promisornu notu za povlačenje sredstava, koju je, prema informacijama Faktora, dostavio tek šest dana kasnije, 30. aprila.

VEZANI TEKST - Ponovo odbijen Bevandin prijedlog o povlačenju novca MMF-a, bošnjački ministri glasali protiv

Međutim, Centralna banka BiH još nema osnov za raspodjelu novca, s obzirom na to da nedostaje odluka Vijeća ministara BiH, koju Bevanda kao ovlašteni predlagač odbija ponuditi u onoj formi koju nalažu Ustav BiH i dosadašnja praksa sa MMF-om.

Odluka kojom bi se definirala raspodjela unutar FBiH je neprihvatljiva i za MMF, što su, saznaje Faktor, naglasili iz te finansijske institucije, s obzirom na to da je to, kako su kazalli, isključivo unutarnje pitanje FBiH.

A to pitanje je već riješeno na federalnom nivou, s obzirom na to da je usaglašena odluka da će se dio novca koji pripada kantonima, a to je 50 posto od ukupnog iznosa koji sljeduje FBiH, dijeliti kantonima prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2013. godine, uz određene korekcije koje se odnose na kantone sa najmanjim brojem stanovnika, a to su Kanton 10, Posavski kanton i Bosansko-podrinjski kanton.

Pitanje raspodjele je riješeno i Pismom namjere, kojeg su dogovorili stranački lideri i kojeg su potpisali članovi Fiskalnog vijeća BiH, među kojima je i Bevanda, a u kojem se navodi da će novac biti prebačen entitetima, a da će zatim FBiH dio novca podijeliti među svojih deset kantona.

VEZANI TEKST - Pročitajte šta piše u Pismu namjere koje je BiH uputila MMF-u

Uprkos besmislenosti insistiranja da se kantoni "uglave" u odluku o raspodjeli novca MMF-a, HDZ-ov ministar finansija i trezora ne odustaje od te namjere, što rezultira činjenicom da se prijeko potreban novac još "kiseli" u Centralnoj banci BiH, umjesto da je već raspodijeljen i usmjeren tamo gdje je trenutno najneophodniji.

Podsjetit ćemo da se Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa FBiH dijelom temelji i na tom novcu, s obzirom na to da je predviđeno ubrizgavanje 200 miliona KM novca MMF-a u privredu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.