open-navfaktor-logo
search
Preuzeo ga MUP RS-a
Miloš Obradov pušten iz sarajevskog KPZ-a, odmah potom ponovo uhapšen
Obradova će pripadnici MUP-a RS-a sprovesti u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a u Banjoj Luci, nakon čega će biti predat u nadležnost entitetskom Tužilaštvu
23.08.2019. u 13:50
get url
text

Miloš Obradov, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pušten je danas iz KPZ-a Miljacka, u kojem je proveo devet mjeseci , saznaje Faktor.

Pritvor mu je ukinut jer Tužilaštvo više nije imalo zakonskog osnova da za njega traži produženje pritvora, budući da u ovom slučaju još nema tužilačke odluke.

Obradova su, međutim, odmah ponovo uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su ga potom predali pripadnicima MUP-a RS-a, koji ga sumnjiče za umiješanost u ubistvo Damira Ostojića Šijana i pokušaj ubistva njegove supruge Sandre Jošić u septembru prošle godine u Banjoj Luci.

{$galerijaFotografija}

Ovu informaciju potvrdio nam je i direktor KPZ-a sarajevo Faruk Zubčević, koji je kazao da je Uprava KPZ-a postupila po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim se nalaže puštanje Obradova na slobodu.

Međutim, koordiniranim radom Uprave KPZ-a, MUP-a KS i MUP-a RS-a organizirana je primopredaja osumnjičenog, kojeg potražuje MUP RS-a, a što je, kako je kazao Zubčević, dokaz da je saradnje KPZ-a i ovih policijskih agencija na jednom vrlo visokom noivou.

Zubčević: Saradnja na visokom nivou           FOTO: ARHIV 

Obradova će pripadnici MUP-a RS-a sprovesti u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a u Banjoj Luci, nakon čega će biti predat u nadležnost entitetskom Tužilaštvu.

Šijan je ubijen 5. septembra prošle godine u blizini njegove kuće u Banjoj Luci. Ubica ga je sačekao u blizini njegove kuće te u njega ispalio rafal iz automatske puške. On je tom prilikom zadobio više povreda od kojih je preminuo na mjestu, dok je njegova supruga teško ranjena. Ubica je sa saučesnicima pobjegao u "škodi", a koja je zapaljena u naselju Gornja Piskavica.

Obradov je nedavno, zajedno sa Stefanom Samardžijom i Nedeljkom Lizdekom, uz velike mjere sigurnosti dovođen u Tužilaštvu RS-a na prepoznavanje u sklopu istrage Šijanovog ubistva.

{$galerijaFotografija}

Prije tačno mjesec pripadnici MUP-a RS-a su iz zeničkog zatvora preuzeli i Srećka Trifkovića, koji je također jedan od osumnjičenih u ovom slučaju.

U maju ove godine Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske podnijela je izvještaj Tužilaštvu RS-a protiv Trifkovića zbog njegove umiješanosti u ubistvo Ostojića i pokušaj ubistva njegove supruge.

Prema informacijama iz istrage, Trifković se sumnjiči da je 26. na 27. juli 2018. godine u Sarajevu, zajedno sa Stefanom Samardžijom i Milošem Obradovim, ukrao vozilo "škoda oktavija", vlasništvo D. A. iz Münchena, nakon čega su vozilo skrivali na nepoznatoj lokaciji u Sarajevu.

Samardžija i Obradov su 31. jula 2018. godine to vozilo prevezli na područje Banje Luke, gdje su ga držali na skrivenom mjestu, sve do 5. septembra 2018. kada su sva trojica, u dogovoru sa još najmanje jednim, za sada nepoznatim izvršiocem, navedeno vozilo koristili za neposredno praćenje Damira Ostojića i Sandre Jošić, u koje je pucano 5. septembra 2018. godine.

Obradova su 30. septembra uhapsili pripadnici SIPA-e zbog sumnje u njegovu umiješanost u ubistvo sarajevskih policajaca, nakon što je  tokom istrage ubistva policajaca utvrđeno je da je kao "borbenjak" korišten automobil "seat leon" za kojeg je utvrđeno da ga je on ukrao na Alipašinom Polju. 

To vozilo  jedno vrijeme je koristio i Nedeljko Lizdek, koji se, pored Obradova i Trifkovića, također dovodi u vezu sa ubistvom policajaca. On je u pritvoru zbog otimačine "golfa" na Trebeviću, za koju je nedavno, nakon sklapanja sporazuma s Tužilaštvom, osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Zbog umiješanost u ubistvo Damira Ostojića Šijana u  pritvoru KPZ-a Banja Luka nalazi se i ranije uhapšeni Stefan Samardžija sa Pala. 

Svi oni članovi su takozvane automafije iz Istočnog Sarajeva.

Preuzimanje osumnjičenika? 23.08.2019
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.