open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Ministar Amir Zukić: Privrednicima 60 miliona KM za ublažavanje posljedica pandemije
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da i naredne godine Vlada namjerava podržati mala i srednja preduzeća i obrte te da u okviru priprema za budžet za 2022. godinu planiraju određena sredstva za te namjene.
23.10.2021. u 10:46
get url
text
Amir Zukić, ministar

Istakao je da će iznos za pomoć tim preduzećima iznositi od četiri do pet miliona KM.

Zukić je dodao da budžetom planiraju i kreditna sredstva u visini od pet do šest miliona KM te da će osigurati mogućnost apliciranja na kredite na sedam godina s kamatnom stopom od 0,9 posto i grace periodom od dvije godine.

- Sredstva za tu namjenu smo povećali, jer smo u budžetu za 2021. godinu imali malo više od dva miliona – kazao je.

Ministar je najavio da će na narednoj sjednici Vlade FBiH razmatrati i uredbu o podršci obrtima i drugim samostalnim djelatnostima kojom je planirano da im se kroz grantove, ali u svrhu refundiranja troškova nastalih krizom zbog pandemije, dodijeli 60 miliona KM.

- Svi oni koji su uredni poreski obveznici i koji su uspjeli zadržati odgovarajući broj uposlenika, dobit će ta sredstva - kazao je.

Zukić očekuje da će uredbom biti podržano oko 25.000 obrtnika, ali da će se više o tome znati nakon obavljenog procesa koji slijedi kroz implementaciju te uredbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.