open-navfaktor-logo
search
Dok Tužilaštvo istražuje
Ministar Jurić nije dobio nalaz inspekcije s UKC-a Tuzla, o akreditaciji Kallosa čuo iz medija
Federalna inspekcija utvrdila je da je Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla imenovan nezakonito te da medicinski direktor ne ispunjava uvjete za tu poziciju. Diplome s neakreditiranih univerziteta ne mogu se koristiti za zapošljavanje i imenovanja u javnim ustanovama, potvrdila je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH u zvaničnom dopisu od 9. juna ove godine.
23.12.2021. u 21:00
get url
text

Sve ovo nije bila prepreka da Upravni odbor UKC-a Tuzla imenuje direktora koji je doktorirao na neakreditiranom univerzitetu, kao i da Vlada Tuzlanskog kantona na to imenovanje da saglasnost.

VEZANI TEKST - Inspekcija na UKC-u Tuzla: Upravni odbor imenovan nezakonito, direktori ne ispunjavaju uvjete

- Na adresu Ministarstva zdrsvstva TK nisu došle nikakve zvanične informacije o inspekcijskom nadzoru za bilo koju zdravstvenu ustanovu s područja kantona. Kada su u pitanju imenovanja (na UKC-u, op. a.) ispoštovane su sve procedure u vezi s formiranjem komisije za izbor direktora, nadležnosti Upravnog odbora Ministasrtva zdravstva i Vlade TK. S te strane sve je učinjeno po važećim zakonskim procedurama - kaže ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja dopis je uputila kao odgovor zastupniku u Skupštini TK Borisu Krešiću, koji je i delegat u Domu naroda Federacije BiH. Krešić je o tom dopisu javno govorio na sjednici Skupštine TK.

- O tome sam čitao u medijima, ali nemam zvaničan dokument na koji bih mogao reagirati - kaže Jurić.

VEZANI TEKST - Doktorirao na univerzitetu "Kallos": Alen Kamerić izabran za direktora UKC-a Tuzla

Na pitanje ima li stav o tome da li su diplome s neakreditiranih univerziteta prihvatljive za imenovanja i zaposlenje u javnim službama i institucijama, Jurić kaže da je "to ozbiljna problematika".

- Izmjene Zakona o visokom obrazovanja TK su nedavno usvojene, a imamo veliki broj diploma sa različitih univerziteta koje su stečene prije donošenje izmjena zakona. Zakon nije jasno kazao šta je s ranije stečenim diplomama. Medicinski fakultet na Univerzitetu Kallos i sam Univerzitet imaju validnu dokumentaciju za rad na osnovu odluke Vlade TK - navodi Jurić.

Podsjećamo, upravo je na Kallosu doktorirao i dobio akademsko zvanje docenta dr. Alen Kamerić, koji je prije samo nekoliko dana izabran za generalno direktora UKC-a Tuzla na mandat od četiri godine.

- Diplome su javni dokumenti i moraju postojati procedure za poništenje diploma. U suštini bila bi diskriminacija, ako se diploma koja nije osporena bilo kojom zakonskom normom, ne bi uzela u razmatranje - kaže Jurić i ističe da je to njegov lični stav.

Za neki detaljniji komentar, zaključuje Jurić, ja moram imati pravi dokument koji je adresiran na Ministarstvo zdravstva, koji bi bio analiziran i na osnovu toga donijeti određeni zaključci.

VEZANI TEKST - Potvrđeno za Faktor: Tužilaštvo TK istražuje zapošljavanje i imenovanje kadrova s diplomama Kallosa

Ono o čemu ministar zvanično ništa ne zna, bio je povod Kantonalnom tužilaštvu TK da otvori predmet, a kako je potvrđeno za Faktor, u toku su provjere, "između ostalog, i toga da li je bilo prijema uposlenika ili imenovanja kadrova sa diplomama sva tri ciklusa studija na Univerzitetu Kallos u javnim institucijama na području Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da Univerzitet nije akreditovan i ne može izdavati diplome prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.