open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Ministar sa predstavnicima sindikata: Šta će biti sa eventualnim viškom radnika u rudnicima
Ministar Džindić je istakao da su sindikalci imali pogrešne informacije "da neko želi zatvoriti rudnike". 
23.09.2019. u 14:24
get url
text

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je održao sastanak sa direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem te predstavnicima Samostalnog sindikata rudara u FBiH i Saveza sindikata radnika u rudnicima FBiH.

Govoreći o susretu, Džindić je poslije sastanka kazao da su sindikalci imali pogrešne informacije "da neko želi zatvoriti rudnike", da se želi vršiti politički pritisak na RMU Banovići, što je iznio predsjednik sindikalne organizacije RMU Banovići, zatim da je Vlada protiv gradnje termobloka u Banovićima…

- Ja sam na sastanku rekao da Vlada nema niti jednu skrivenu namjeru, osim da se poštuje vladavina prava i zakona, da ako vlasnik odluči da zamjeni neki nadzorni odbor, to će biti zamijenjeno na ovaj ili onaj način, te da očekujemo potpunu saradnju uprave i Nadzornog odbora da se te aktivnosti sprovedu. Što se tiče budućnosti bloka u Banovićima, ona je u rukama uprave, a ne Ministarstva. Ministasrtvo je na zadnjem satanku, koji je održan prije dva i po mjeseca sa Udruženjem banaka iznašlo mogućnost sufinasiranje jednog dijela tog projekta, ali ostatak - oko 65 miliona eura, zadatak je uprave, ili da se kreditno zaduže ili da na neki drugi način iznađu sredstva – kazao je Džindić.

Kako je rekao, na sastanku je bilo govora i o moratoriju na zapošljavanje u kompletnom rudarskom sektoru, koji je Vlada donijela u subotu. 

- Imamo loša iskustva da uprave prilikom odlaska s manadata nepotrebno zapošljavaju određeni broj radnika u rudnicima. Vlada se opredijelila na taj potez i zabranila upravama rudnika da primaju nepotreban broj radnika. Oni koji mogu primati radnike su rudnici koji naprave plan reorganizacije u skladu sa programskim ciljevima Vlade Federacije i uprave Elektroprivrede. Nakon što uprava Elektroprivrede odobri takav plan, on će doći u Ministarstvo i mi ćemon na Vladi dati saglasnost na svaki projekt koji ekonomski opravdan i održiv. Ali, gomilati višak zaposlenih, to više nećemo dozvoliti, jasni smo po tom pitanju – podcrtao je Džindić  

Kazao je i da su otvorili i novi vid saradnje između Elektroprivrede, Ministarstva i rudnika, kazavši da bi ta saradnja trebala biti bolja, bez "šumova".

{$galerijaFotografija}

Na današnjem sastanku bilo je govora i o imenovanju uprava rudnika. Džindić je kazao da će RMU Zenica upravu dobiti do petka, eventualno do ponedjeljka, iako je teško da se neko u ovome trenutku prihvati te funkcije. Kako je kazao, nije korektno i da je direktor Rudniku Abid Lolić u četvrtom mjesecu podnio ostavku, a da i danas obavlja tu funkciju, pa uprava Elektroprivrede u roku od sedam dana mora riješiti i taj problem.

Podcrtao je da Vlada ima jednak tretman prema svim rudarima i rudnicima, bez obzira da li su oni u ili van koncerna EPBiH, ali da neće dozvoliti da “neko drugi servira ko će biti predjednik Nadzornog odbora, hoće li se nekome ili ne produžiti mandat…”

- Vlada je mišljenja i zauzela je stav da će izmijeniti sve uprave i nadzorne odbore rudnika koji posluju negativno. Isto tako ćemo promijeniti i one druge, koji misle da posluju pozitivno, neka se dobro preispitaju moje riječi “da misle da su pozitivni” – rekao je Džindić. 

Kako je kazao, svi se slažu da se u roku od 60 dana donese plan reorganizacije u rudnicima, da on bude transparentan, da se rudarima, Elektroprivredi, Ministarstvu i Vladi obrazlože ti planovi te da se oni poslije provedu.

Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH kazao je da u toj kompaniji podržavaju pristup Vlade FBiH prema kojem se za svako novo zapošljavanje u rudnicima dostavi plan reorganizacacije svakog rudnika, u kojem će se jasno vidjeti koja radna mjesta “prepoznaje Zakon o rudarstvu”.

- To će biti vodilja da u narednim godinama zajedno rudnici, Elektroprivreda i Vlada FBiH iznađu resurse za prelazak sa postojeće neefikasne na buduću potrebnu organizaciju svakog od rudnika.  Danas smo imali priliku i da ponovimo pred sindikatima da Elektroprivreda ostaje pri konceptu da je jedini način da energetski sektor učinimo dugoročno održivim taj da nastavimo investiranje u rudnike i tako učinimo efikasnijom proizvodnju uglja i kasnije poslovanje rudnika, te da paralelno s tim odlučnije uđemo u izradu programa restrukturiranja svakog od rudnika – kazao je Jašarević.   

Govoreći o radnim mjestima koja su se godinama nagomilavala u rudnicima, on je kazao da ih treba razriješiti na jedan od najnaprednijih socijalnih načina, otpremninama, dopkupom staža, slanjem u penziju… a da rudnici ostanu sa potrebnim brojem radnika za proizvodnju.

Na novinarsku konstataciju da će određeni broj radnika ostati bez posla, Jašarević je bio oprezan na riječima, pa je ponovio “da će biti izrađen plan reorganizacije, kao polazni material za restrukturiranje” te da će se vidjeti šta će ti dokumenti pokazati.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da su 18. septembra predstavili stav ministru Dzindiću o mjerama koje bi trebalo poduzeti u rudnicima iz Koncerna, a na današnjem sastanku su dogovorili aktivnosti tokom ove sedmice vezano za novi kolektivni ugovor. Upitan o mogućem višku radnika, Husić je kazao da će ostati pri stavu da neće dozvoliti bilo kome da nekoga od radnika ostave na ulici, nezbrinutog. 

Nermin Džindić
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.