Podsjećamo, Dodik je rekao da je Turković izignorisala Predsjedništvo BiH i dala saglasnost da putem Vijeća Evrope BiH pridruži borbi protiv cyber kriminala.

- Ministrica Turković krši Ustav i uspostavlja neke nove prakse. Mi kao Srbi imamo značajan broj u DKP-ima i ukoliko se ne vrati odlučivanje u Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vanjsku politiku imat će tu igru. Onda će 16 šefova u DKP-ima iz reda srpskog naroda početi ponašati u skladu s interesima srpskog naroda. Bisera Turković mislim da najviše doprinosi rušenju odnosa u BiH i to je politika SDA - rekao je Dodik.

Ministrica je potpuno odbacila optužbe i istakla da se ovo pitanje bespotrebno problematizira.

- Bespotrebno problematizirajući pridruživanje naše zemlje borbi protiv cyber kriminala, Dodik treba da zna da se radi o principima koje je ranije usvojilo Predsjedništvo BiH i kojima se rukovodi Ministarstvo vanjskih poslova. Jasno je da Predsjedništvo vodi vanjsku politiku, ali isto tako, treba biti jasno da je Predsjedništvo u ranijem periodu prenijelo obaveze na Ministarstvo, koje slijedi ranije utvrđene principe. Ukoliko član Predsjedništva Dodik misli da naša zemlja treba mijenjati neke stavove i poglede u vanjskoj politici, to mora usaglasiti sa druga dva člana Predsjedništva - pojašnjava Bisera Turković.

Ona dodaje da je "sličnu primjedbu je Dodik imao i kada se BiH, slijedeći vanjsku politiku Evropske unije, pridružila Deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji".

- Obzirom da je gospodin Dodik, kao jedini zvaničnik u regionu, čestitao predsjedniku Bjelorusije pobjedu na izborima, kasnije je uslijedilo problematiziranje i ovog pitanja. Dakle, i u ovom slučaju, prateći ranije usvojene principe Predsjedništva, Ministarstvo se pridružilo stavu Evropske unije. Ukoliko Dodik danas misli drugačije i protivi se politici Evropske unije, što nagovještava ozbiljno skretanje sa evropskog puta, on svoje stavove treba obrazložiti evropskim zvaničnicima, a prije svega građanima naše zemlje - kaže ministrica vanjskih poslova.

Dodaje da ne prihvata optužbe da je ona ta koja ruši odnose unutar Bosne i Hercegovine.

- Upravo Dodik, svojim najavama da će od šefova DKP-a tražiti da rade u interesu samo jednog naroda te višegodišnjim konstantnim pozivima na podjelu zemlje, negiranjem pravosnažnih sudskih presuda i genocida, negativnim odnosom prema predstavnicima međunarodne zajednice, doprinosi narušavanju odnosa unutar BiH. Politikom koju provodi i konstantnim izazivanjem nesigurnosti, ovaj zvaničnik je u dijelu BiH gdje ima apsolutnu vlast, otjerao skoro sve potencijalne investitore, te stvorio ambijent u kojem građani imaju najniže plate i penzije u Evropi - zaključila je Turković.