open-navfaktor-logo
search
Skupština održana, ali...
Može li se desiti zaokret pa da HDZ čini većinu u Livanjskom kantonu
Iako je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona, stvari su, kada je u pitanju nova većina, daleko od jasnih. Jugoslav Brdar, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Livanjskog kantona, kazao nam je da izbor rukovodstva Skupštine Livanjskog kantona kao i formiranje nove skupštinske većine ovise o tome šta će se desiti na federalnom nivou, odnosno ko će činiti većinu u Parlamentu FBiH.
16.11.2022. u 14:55
get url
text
Skupština Livanjskog kantona
Skupština Livanjskog kantona

U Skupštini Livanjskog kantona zasad se uspio konstituirati samo Klub zastupnika iz reda hrvatskog naroda koji je većinom glasova predložio kandidata za rukovodstvo Skupštine, odnosno predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Među četiri zastupnika iz reda bošnjačkog naroda, po dva iz SDP-a i SDA, omjer snaga je bio isti i nisu mogli izabrati kandidata za rukovodstvo skupštine. Isto se desilo i među delegatima iz reda srpskog naroda, gdje su na jednoj strani dva zastupnika SNSD-a, a na drugoj po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

VEZANI TEKST - Konstituirana Skupština Livanjskog kantona: Predložen mandatar, HDZ van kombinacija

Na pitanje hoće li se SDA i SDP uspjeti dogovoriti, Brdar je kazao da je prevelik ulog u pitanju, dodavši da u Dom naroda Parlamenta FBiH ide jedan Bošnjak koji će se, najvjerovatnije, birati žrijebom.

Brdar je rekao i da je predsjedavajuća Gradskog vijeća Livna Hana Milak (SDP) ušla u Skupštinu Livanjskog kantona pa i tu imaju sa SDA neku otvorenu mogućnost.

- Ali sve ovisi šta će se desiti na federalnom nivou. Ako "Osmorka" formira većinu bez SDA, onda to mijenja odnos snaga i u Livanjskom kantonu – dodao je Brdar.

Kazao je i da ulogu igra i formiranje skupštinske većine gdje na jednoj strani HNP sa HDZ-om 1990 ide kontra HDZ-a BiH koji pak pokušava pronaći partnere.

- Bez SDP-a ne može niko – rekao je Brdar.

Goran Broćeta, zastupnik SNSD-a, rekao je da niko nije želio odustati od funkcije člana rukovodstva Skupštine iz reda srpskog naroda i da se neće znati ko će to biti dok ne bude formirana skupštinska većina.

- Tada se mogu predložiti dva kandidata iz kluba, a Skupština će se izjasniti većinom glasova – dodao je.

Izjavu Hikmeta Hodžića, zastupnika SDA i predsjednika Kantonalnog odbora SDA Livanjskog kantona, nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.