Demobilisani borac Hajrudin Mujković iz Sarajeva koji je i ratni vojni invalid ima penziju koja je oko 160 KM. Kaže da više iznosi socijalna pomoć nego njegova penzija. On nam je ispričao da je prije deset godina otišao u srazmjernu starosnu penziju sa 31 godinom staža.

- Tada mi je penzija iznosila 140 KM, ali su mi u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje kazali da će mi se penzija preračunati kada navršim 65 godina i da će mi samim tim biti viša. Kada sam napunio 65 godina, žalio sam se Zavodu PIO da mi preračunaju penziju i dobio sam odbijenicu. Kažu da nemam pravo na povećanje. Ne mogu da uzmen ni drva, ni uglja, ništa. Ružno je što ovo govorim, ali mogu vam reći da bolje živi neki cuko na ulici, nego ja - ogorčen je Mujković koji se obratio našoj redakciji.

Kaže da je u ratu ranjen.

- Ja sam ratni vojni invalid. Ranjen sam u glavu, u nogu, zdravstveno nisam dobro zbog čega sam i otišao u srazmjernu starosnu penziju, ali nisam znao da ću zbog toga biti socijalni slučaj. Kako biste vi živjeli od 160 KM? Nemam ni za režije, ni za hranu. Ne znam ni kako sam sve ove godine preživljavao. U ratu su mi braća poginula, ja ranjen, pa zar sam ovo zaslužio? Nikako ne živim. Ne mogu ni da se više snalazim, godine su me sustigle. Umjesto da sada imam barem 370 KM penziju, ja imam tih 160 KM - govori nam s gorčinom Mujković.

Kaže kako ga se jedino sjete iz jednog od boračkih udruženja koji mu povremeno pomognu s nekim paketom pomoći.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo zatražili pojašnjenje zašto je Mujković odbijen za preračun penzije.

- Žalba Hajrudina Mujkovića je zaprimljena na drugi stepen 6. januara i u zakonskom roku će biti riješena. Mi radimo u skladu s odredbama zakona i nikako drugačije. Kako je postupak u toku, o ovom slučaju vama ne možemo ništa više reći - odgovorili su nam iz Zavoda PIO.