open-navfaktor-logo
search
Generator razvoja
Mulić: Rekordan broj turista posjetio Nacionalni park Una
Direktor Javnog preduzeća Nacionalni park Una Amarildo Mulić istakao je kako je u 2022. godini realizirano gotovo 90 posto programskih ciljeva i zadataka. Osim zabilježenog rekordnog broja posjeta, uspješno su apsolvirani i brojni projekti.
30.12.2022. u 14:16
get url
text
Amarildo Mulić

- Nacionalni park Una ove je godine posjetilo 128 hiljada turista, što je rekordna brojka. To je samo još jedan u nizu pokazatelja kako je upravo Nacionalni park generator razvoja turističko-ugostiteljske privrede u Unsko-sanskom kantonu. Podsjetit ću, 2011. godine kada smo i osnovani, imali smo oko 2.500 evidentiranih posjeta. Na tom početku, Bihać je imao samo četiri hotela, dok danas ima 41 veći smještajni kapacitet i više od 500 smještajnih jedinica koje se reklamiraju na internetu - kazao je Mulić.

Ovakvi rezultati i uspjesi, kako se naglasio, uslovljeni su planskim radom, značajnim ulaganjima i bezrezervnom podrškom osnivača.

- Ponosni smo prvenstveno na naš rad, ali i itekako zadovoljni podrškom našeg osnivača Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Priča se definitivno bez njih ne bi odvijala u ovom smjeru. Moramo napomenuti i angažman brojnih partnera iz nevladinog i privrednog sektora, akademske zajednice, ali i pojedinaca koji daju ogroman doprinos razvoju našeg nacionalnog parka - dodao je Mulić.

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj turističkoj Una regati nastupilo je više od hiljadu učesnika iz nekoliko evropskih i svjetskih zemalja. Uspješno su završene brojne ekološke akcije, kao i mnoge aktivnosti oko izrade novog četvorogodišnjeg Plana upravljanja.

Potvrda o prepoznatljivosti i atraktivnosti lokacije stigla je i iz Holivuda, s obzirom da su se na Štrbačkom buku snimale završne sekvence visokobudžetnog filma Divlja rijeka 2.

Ponovljeno je kako je jedini nacionalni park u Federaciji BiH ipak i dalje u početnoj-razvojnoj fazi, te da je za ostvarenje ogromnog potencijala neophodan ozbiljan rad i angažman u narednom periodu. Spomenuti su i neki od ciljeva, poput stvaranja preduvjeta za brzo dostizanje godišnje brojke od 200 hiljada posjetilaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.