open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Na listi 100 najbogatijih Nijemaca: Pfizerovu vakcinu kreirao bračni par porijeklom iz Turske
Vakcina protiv COVID-19 je na vidiku, uz najavu prvih privremenih rezultata u velikim ispitivanjima koja pokazuju da kandidat kompanija Pfizer i BioNtech ima efikasnost od 90 posto, tvrde proizvođači, čija analiza pokazuje mnogo bolje performanse nego što se većina stručnjaka nadala, prenosi The Guardian.
10.11.2020. u 10:46
get url
text

Razvio ju je profesor dr Ugur Sahin zajedno sa suprugom Ozlem Tureci, a oboje su djeca turskih doseljenika.

Sahin i više od 500 naučnika iz njegove kompanije BioNTech čekaju – "veoma napeti" – na prve rezultate kliničkog istraživanja sa 44.000 učesnika koji su u posljednjih nekoliko mjeseci dobili ili BNT162b2 ili placebo, piše u nedavnom tekstu njemačkog nedeljnika Spiegela.

Vakcinu je do sada dobilo oko 44.000 učesnika, a Sahin, kojeg je Spiegel opisao kao mirnog i tihog čovjeka, rekao je nedavno za taj list kako je svjestan da je "svaka nedjelja važna" i da je njegova vakcina sposobna spasiti stotine hiljada života.

Sahin predaje na Univerzitetu u Mainzu skoro 15 godina, odnedavno kao profesor Onkologije. Dugo se smatra jednim od najpoznatijih istraživača raka na svijetu, ali je habilitaciju stekao u imunologiji.

Insistira na tome da su rak i koronavirus usko povezani.

- Mi sebe doživljavamo kao inženjere imunologije. Želimo uputiti imunološki sistem kako da nas zaštiti od određenih bolesti - rekao je Sahin.

Sahin i njegova supruga Ozlem su djeca turskih migranata koji su došli u Njemačku krajem 60-ih godina. Ugur i Ozlem su se upoznali u bolnici, gdje su oboje radili. Koliko su bili predani medicinskim istraživanjima govori i podatak da su na dan vjenčanja pronašli vremena da sprovedu određene laborotorijske analize.

Kako prenosi The Guardian, njih dvoje se trenutno nalaze na listi 100 najbogatijih Nijemaca, a vrijednost njihove kompanije BioNTech porasla je na 21 milijardu dolara nakon probijanja vakcine.

Glavni izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je rođen u turskom gradu Iskenderunu, a u zapadnu Njemačku se preselio sa četiri godine. Doktorica Tureci, koja je glavni medicinski radnik kompanije, rođena je u Njemačkoj i kćerka je turskog ljekara koji je u zemlju migrirao iz Istanbula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.