Stanovnici mjesne zajednice Modrički Lug, povratnici, i jutros protestiraju zbog kamiona autoprijevoznika Inter-Copp iz Modriče koji usljed izvlačenja šljunka iz korita rijeke Bosne uništavaju cestu koja ih spaja s općinom Vukosavlje i ostatkom zemlje. Stanovnici, koji protestiraju već nekoliko dana,  su nam se požalili da se osjećaju ugroženim jer sada policajci osiguravaju ovom autoprijevozniku da nastavi s izvlačenjem šljunka iz Bosne.

- Mi protestima nismo bili blokirali cestu, već prilaz gradilištu. Sada smo prisiljeni da sa strane gledamo kako se uništava put koji je asfaltiran prije dvije godine. Iako smo očekivali reagovanja iz Općine Vukosavlje, to se do sada nije dogodilo. Nas je 120 izašlo da protestira i ne znamo više šta da radimo. Da napomenem, Skupština općine Vukosavlje u dva navrata odbila je autoprijevozniku korištenje naše lokalne ceste za izvlačenje šljunka.  Protiv je bila i naša mjesna zajednica. Međutim, prije pet dana ta firma je počela voziti našom cestom, podizati ogromnu prašinu, uništavati put - ispričala nam je stanovnica Emina Hadžiomerović.

Dodaje kako svojim mirnim protestima izražavaju negodovanje.

- Iskreno, osjećamo se ugroženo. Do sada nije niko dolazio iz općine da porazgovara s nama. Nije tačno da ovaj put pripada općini Modriča, možda, jednim dijelom.  Želim napomenuti da je prije dvije godina općina Vukosavlje finansirala njegovo asfaltiranje - govori nam Hadžiomerović.

U našem ranijem razgovoru načelnik Vukosavlja Branislav Rakić nam je rekao kako ovaj put pripada općini Modriča te da je autoprijevoznik dozvolu dobio od Vodoprivrede RS-a, odnosno nadležog  ministarstva. Kazao je da je autoprijevoznik po zakonu dužan sanirati put.