Spor i na sudu

Na meti ZOI'84: Zbog zgrade Domoinvesta zvao je Konaković, a sada piše i ministar Bašić

Objavljeno: 23.01.2019. u 21:15 Autor: R. F.

Bašić je imenovan za novog kantonalnog ministra 26. decembra 2018. godine, a već 8. januara 2019. zatražio je od direktora preduzeća ZOI'84 Nevresa Alispahića da se hitno očituje o sporu kojeg ima sa kompanijom Domoinvest, a koja je u vlasništvu Enesa Hašimbegovića

Domoinvestova zgrada u neposrednoj blizini dvorane Zetra FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Jedan od prvih poteza Harisa Bašića po preuzimanju funkcije ministra privrede Kantona Sarajevo nije bio, kao što bi se moglo očekivati, pokretanje inicijativa za rješavanje problema, unapređenje poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo, reorganizacije i modernizacije infrastrukture i ponude javnih preduzeća, već mu je, očigledno, prioritet da se bori za interese jedne privatne građevinske firme.

Bašić je imenovan za novog kantonalnog ministra 26. decembra 2018. godine, a već 8. januara 2019. zatražio je od direktora preduzeća ZOI'84 Nevresa Alispahića da se hitno očituje o sporu kojeg ima sa kompanijom Domoinvest u vlasništvu Enesa Hašimbegovića.

- Tražimo da se hitno izjasnite po navodima Domoinvesta d.o.o. Sarajevo, kako bi isto dostavili Timu Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije – navodi se u dopisu ministra Bašića upućenom direktoru ZOI-ja Nevresu Alispahiću.

Ministar Bašić požurio je da ovaj dopis uputi Alispahiću nakon što je to od njega tražio Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije, tačnije predsjednik Tima Erduan Kafedžić, zbog toga što su 7. decembra prošle godine dobili informaciju da je "ZOI navodno vršio opstrukcije, nezakoniti pritisak i ucjene investitora Domoinvest", koji je u neposrednoj blizini dvorane Zetra i kompleksa ZOI-ja u ulici Ciglanska 16A izgradio stambeno-poslovni prostor 2016. godine.

Zbog čega mu je baš ovaj slučaj prioritet, pokušali smo saznati od ministra, ali odgovor nismo dobili.

Kako Faktor saznaje, priča o navodnim ucjenama, koja je toliko zainteresirala ministra Bašića, ima zanimljivu pozadinu.

Spor traje nekoliko godina

Spor između firme Domoinvest i preduzeća ZOI'84 traje već nekoliko godina, a sve je počelo kada je vlasnik kompanije Domoinvest Enes Hašimbegović tražio od ZOI-ja da na raspolaganje dobije pristupni put do njegove novoizgrađene zgrade koja se nalazi uz krug kompleksa Zetra. Građevinskom i urbanističkom dozvolom, ova kompanija je dobila pristupni put iz ulice Patriotske lige, međutim investitor je tražio pristup i iz Alipašine ulice, koji obuhvata i dio u državnom, odnosno vlasništvu ZOI-ja. Domoinvest je želio zakupiti i dio parkinga ZOI-ja, ali ni oko toga nije bilo dogovora, jer Domoinvestu nije odgovarala ponuđena cijena.

Uprkos tome što nije imao dozvolu niti riješeno pitanje prilaza i parkinga, Hašimbegović je u projektu i prodajnim oglasima naveo da će budući kupci stanova imati i parking i kolski prilaz sa obje strane, odnosno iz ulice Patriotske lige, ali i Alipašine ulice, što se može vidjeti u priloženoj fotografiji. U zgradi Domoinvesta do sada su prodata dva stana, a kupcima su još na raspolaganju penthaus vrijedan više od pola miliona maraka i poslovni prostor od 174.86 metara kvadratnih.

Kako ZOI nije bio raspoložen da ustupi svoje vlasništvo privatnoj firmi, svojevremeno je i bivši premijer Elmedin Konaković urgirao kod bivšeg direktora Midhata Hubijara da kompaniji Domoinvest da pravo uslužnosti za pristupni put. To nam je potvrdio i sam Midhat Hubijar.

- Za vrijeme mog mandata više puta sam bio kontaktiran u vezi sa ovim slučajem, zvao me je Dino Konaković kako bih dao Domoinvestu pravo uslužnosti na pristupni put. Mislio sam da to uradim iz dobre volje, ali me pravna služba upozorila da to ne radimo. To je ZOI-jevo, znači državno zemljište! Da sam to dao, Hašimbegović bi komotno mogao uraditi ono što je zamislio, a to je, kako sam tada i vidio na oglasima o prodaji stanova, da uz njih nudi i parking ZOI-ja. Dakle, vršio se pritisak na mene da se njemu da to pravo uslužnosti kako bi kao prvo dobio ulaz direktno iz Alipašine ulice, a drugo, uz samu zgradu da nudi mjesta na parkingu, koji uopće nije u njihovom vlasništvu – govori Hubijar, dodajući da je bio izričitog stava da ne može privatna kompanija koristiti državno zemljište, kako se ono ne bi zloupotrijebilo.

Ni novi direktor preduzeća ZOI'84 Nevres Alispahić nije želio dati pravo uslužnosti Domoinvestu, a navedena kompanija je potom tužila kantonalno preduzeće zbog, kako su naveli, "ometanja posjeda", a Timu za borbu protiv korupcije žalili su se na "opstrukcije, pritisak i ucjene ZOI-ja".

Zbog toga Hubijar vjeruje da se radi o montiranoj priči, kojom se zapravo vrši pritisak na novog direktora ZOI-ja kako bi ipak dao pristupni put investitoru.

Foto: Muhidin Živojević

Direktor Alispahić za Faktor tvrdi da "nikakvog nezakonitog pritiska niti ucjenjivanja bilo koga iz firme Domoinvest nije bilo, dodajući da je ta kompanija potpuno neosnovano tužila ZOI'84".

- Niko nikoga nije ucjenjivao. Oni su ustvari nas tužili za ometanje posjeda, ali to stalno pada na sudu jer je neosnovano i čekamo konačnu presudu. Tužili su nas zbog ometanja posjeda jer smo u blizini njihove zgrade ostavili naš stari agregat – govori Alispahić, pojašnjavajući da se agregat koji više nije u upotrebi nalazi na zemljištu koje pripada preduzeću ZOI'84, te da je potpuno neosnovano zbog čega se ovaj predmet našao na sudu.

Ministru Bašiću je, kako kaže, odgovorio "da će se ZOI'84 očitovati tek po okončanju spora pred nadležnim sudom".

-  Kao preduzeće kojem je povjereno na čuvanje i korištenje objekta od javnog značaja, napominjemo da u ovom slučaju štitimo interese državne imovine, te se prema istoj odnosimo sa pažnjom dobrog domaćina – rekao je Alispahić.

Sukob interesa

Da li sa cijelom pričom imaju veze odnosi na relaciji Hašimbegović-Konaković-Kafedžić ne može se tvrditi, ali je indikativno da je vlasnik Domoinvesta Enes Hašimbegović, za čije interese se borio i Konaković, sin Zlate Hašimbegović koja je do prije više od godinu bila šef Ureda za kvalitet pri Vladi KS i član Antikorupcionog tima te vlade. Dakle, Enes Hašimbegović je žalbu uputio Timu  u kojem je donedavno bila njegova majka, a osnovan je na inicijativu Elmedina Konakovića. Indikativno je i da se Hašimbegović Timu žalio u decembru prošle godine, kada je već bilo izvjesno da će novu Vladu KS činiti, između ostalih, i Konakovićeva i stranka ministra Harisa Bašića - Narod i pravda.

Predsjednik Tima Erduan Kafedžić za Faktor ističe da ne vidi ništa sporno u tome.

- Zlata nije u Timu više od godinu, a da je ostala u Timu, bio bi direktan sukob interesa, i mi u tom slučaju to ne bismo dozvolili. Uostalom, ovu prijavu nismo zaprimili mi direktno, već je ona bila naslovljena na kabinet premijera Adema Zolja, pa je on proslijedio nama na daljnje postupanje, jer je to u našoj nadležnosti. Ona sada nema veze s tim i nema direktnog sukoba interesa – tvrdi Kafedžić, objašnjavajući da Tim samo radi posao iz svoje nadležnosti, koji slijedi nakon svake zaprimljene prijave. Više informacija o ovome slučaju nije nam mogao dati, jer je, kako kaže, "predmet još aktuelan".

U medijima se ranije pisalo i to da je rad Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS na čijem je čelu Erduan Kafedžić, profesor i doktor nauka na polju sporta i tjelesnog odgoja, "potpuno nejasan".

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić u maju 2017. godine izjavila je da se "prijave Antikorupcijskog tima ne tretiraju ništa drugčije od prijava običnih građana, te da Antikorupcijski tim prevelikim angažmanom može čak i ugroziti rad na predmetima Tužilaštva, kontaminirajući dokaze koje Tužilaštvo neće moći koristiti", pisao je Klix.

Uprkos našim nastojanjima da o ovome slučaju čujemo i mišljenje vlasnika firme Demoinvest Enesa Hašimbegovića, ono je izostalo. Hašimbegović nam je poručio da je na putu, te da upit pošaljemo mailom, ali odgovore ni na taj način nismo dobili.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije