open-navfaktor-logo
search
Meksiko
Na prodaju zaplijenjena luksuzna vozila, prihodi će biti donirani siromašnima
Aukcija će biti organizirana u nedjelju, a na njoj će biti prodavana vozila i imovina koja su većinom pripadala kriminalcima
22.05.2019. u 09:37
get url
text

Luksuzna vozila i imovina koju su zaplijenile vlasti u Meksiku bit će prodati na aukciji, a prihodi će biti iskorišteni za pomoć siromašnima, javlja Anadolu Agency (AA). 

Lokalni zvaničnici ističu kako će aukcija biti organizirana u nedjelju, a na njoj će biti prodavana vozila i imovina koja je većinom pripadala kriminalcima. Ostvareni prihodi bit će donirani stanovnicima dvije siromašne regije u Oaxaci. Meksički zvaničnici navode kako namjeravaju i u budućnosti organizirati slične aukcije. 

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador krajem februara je saopćio kako je na aukciji prodat veliki broj luksuznih vozila koje su koristili zvaničnici. Od prodaje tih vozila ostvaren je prihod od 3,25 miliona dolara, a Obrador je najavio da će sredstva biti iskorištena za društvene projekte. Najavio je i aukcije na kojima će biti prodavani helikopteri i avioni. 

Nakon što je došao na vlast Obrador je predsjednički avion stavio na prodaju. Zvaničnici su tada saopćili kako će biti prodati i mnogi avioni i helikopteri koje koriste zvaničnici. Obrador je po dolasku na vlast saopćio da će smanjiti vlastita primanja, odnosno da će mjesečno dobijati 108.000 pesosa (5.707 dolara) te da nijedan zvaničnik tokom šestogodišnjeg mandata neće imati veću platu od predsjednika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.