open-navfaktor-logo
search
Automafija
Na Sokocu uhapšen još jedan optuženi iz "Volana"
Kako saznajemo, uhapšen je Branislav Gordić sa Sokoca
07.11.2018. u 14:07
get url
text

Sokolačka policija uhapsila je jučer Branislava Gordića (52) sa Sokoca, jednog optuženih članova automafije iz predmeta "Volan".

Hapšenje je uslijedilo u nastavku aktivnosti koje pripadnici MUP-a RS-a i SIPA-e provode na području Istočnog Sarajeva, a koje su usmjerene na suzbijanje automafiaških grupa, koje se sumnjiče za krađe vozila sa područja Kantona Sarajevo.

Iz PU Istočno Sarajevo su, navodeći inicijale uhapšenog, saopćili da je policija na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu, a uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, pretresla kući i pomoćne objekte u Gordićevom vlasništvu.

- Tom prilikom su pronašli određeni broj autodijelova, za koje postoji sumnja da potiču iz krivičnih djela izvršenih na području Kantona Sarajevo. Oduzeti predmati će uz operativni materijal biti dostavljeni MUP-u Kantona Sarajevo na dalje postupanje - saopćeno je iz PU Istočno Sarajevo.

Podsjećamo, automafijaši obuhvaćeni optužnicom u predmetu "Volan", luksuzne automobile su krali u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevskog, Hercegovačko – neretvanskog, Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni
alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Kantona
Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regiona ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.