open-navfaktor-logo
search
ZJZ Kantona Sarajevo
Nabavljen novi aparat za utvrđivanje prisustva metala u vodi, zraku i hrani
Ovaj aparat od danas je u funkciji, a dat je na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru  JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo
27.08.2018. u 12:45
get url
text
Ovakav aparat zasad nema niko u regiji

Atomski apsorpcioni spektrometar sa plamenom, grafitnom i hidridnom tehnikom od danas je zvanično stavljen u funkciju i dat na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru  JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ovaj aparat nabavila je Kantonalna uprava civilne zaštite KS.

- Riječ je o aparatu kojim se određuju metali u uzorcima vode, zraka i hrane, jer je hemijska laboratorija našeg zavoda ISO standardizirana za provođenje ovakve vrste djelatnosti. Vrijednost aparata iznosi oko 100.000 KM - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav.

Po riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samira Džihića, to je instrument koji je funkcioniše  po najsavremenijim standardima i jedini je u ovom regionu.

- Služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nabavili smo ga s ciljem opremanja Zavoda za javno zdravstvo, koji je u satsavu Službe zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite. Radi se o sofisticiranoj opremi kojom se može kontrolisati zrak, hrana, tlo, voda, živeće i ostale namirnice s kojima građani Kantona Sarajevo stalno dolaze u kontakt - pojasnio je direktor Džihić.

On je naglasio da je, s obzirom na sve pošasti i nesreće kojima smo izloženi,  važno postojanje opremljenje i referentne laboratorije, koja će moći blagovremeno djelovati i upozoriti naše građane na eventualne probleme.

- Atomski apsorpcioni spektometar može detektovati prisutnost niza metala, tačnije željeza, magnama, žive, arsena i drugih, te otkriti u kojoj mjeri su oni prisutni u vodi, zraku, hrani, na osnovu čega se utvrđuje je li to u skladu s propisanim normama - objasnila je rukovoditeljica Pdjeljenja sanitarne hemije ZJZ KS Sanela Salihović.

Ova vrsta ispitivanja radila se i ranije, ali zbog zastarjelosti opreme, bilo je neophodno nabaviti jedan savremni aparat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.