open-navfaktor-logo
search
Ukrajina
Najmanje 14 osoba ubijeno u ruskom raketnom napadu na zgradu u Dnjepru
Rusija je pokrenula nove talase raketnih napada širom Ukrajine. ubivši najmanje 14 ljudi u napadu na stambeni blok u Dnjepru.
15.01.2023. u 09:22
get url
text
Dnjepar, srušena zgrada

Pogođeni su i brojni drugi gradovi, uključujući Kijev, Harkov i Odesu, prenosi bbc.com.

Veći dio Ukrajine je ostao bez struje nakon što su projektili pogodili elektroenergetsku infrastrukturu u nekoliko gradova.

U Dnjepru pogođena je zgrada od devet spratova, nakon čega je izbio požar. Povrijeđene su 73 osobe, uključujući četrnaestero djece, izjavili su ukrajinski zvaničnici. 

To je jedan od  najvećih napada na civilne objekte u posljednjih nekoliko mjeseci.
Prilična gomila okupila se kako bi promatrala spasilačke napore na mjestu udara, dok su se drugi pridružili spasiocima u očajničkoj potrazi za preživjelima. Bilo je hitnih poziva, ljudski lanci volontera koji su raščišćavali ruševine, a zrake baklji probijale su guste oblake prašine i dima.

Još nema informacija zašto je stambena zgrada bila meta razornog napada jer je udaljena od najbližeg elektroenergetskog objekta.
 
Ukrajinska državna energetska firma Ukrenergo ranije je saopćila da su uspostavljena 24-satna ograničenja potrošnje za sve regije.

Napadi od subote nagovještavaju kako je "energetski rat" i razaranje infrastrukturnih objekata taktika za koju se opredjelila Moskava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.