open-navfaktor-logo
search
Bogumilska vremena
Najpoznatiji svjetski arhitektonski sajt objavio priču o kući "Hiža Mišljenova" u Puhovcu kod Zenice
Najposjećenija arhitektonska web stranica u svijetu ArchDaily ovih dana je objavila članak o arhitektonskom i građevinskom projektu u Zenici, kući "Hiža Mišljenova" u Puhovcu kod Zenice, koji je projektirao zenički studio Entasis.
16.04.2022. u 12:33
get url
text
Hiža Mišljanova
Hiža Mišljanova

ArchDaily sa preko 500.000 čitalaca dnevno i oko 160 miliona pregleda stranica mjesečno od 2016. godine je lider u ovoj oblasti u svijetu, navodi Zenicablog.

Objekat u Puhovcu ima 130 m², na njemu se radilo proteklih godina, a lani i ove godine zasjao je u punom sjaju.

Kuća "Hiža Mišljenova" izgrađena je u selu Puhovac, specifičnom po veoma povezanoj zajednici par porodica, ali i po starom nadgrobnom spomeniku "Gost Mišljen" koji je tu pronađen.

Sam naručilac je izdavač porijeklom iz Puhovca, koji već neko vrijeme promovira bosansku tradiciju, ali sa Hižom Mišljenovom vraća vrijednosti stare bosanske kuće. Prvobitna ideja bila je rekonstrukcija stare male porodične kuće. Ipak, analizirajući situaciju, shvatili smo da je kuća u takvom stanju da je zgrada morala biti srušena i na njenom mjestu izgrađena nova.

Analizirajući staru bosansku kuću, vratilo se njenim osnovnim principima iz "bogumilskih" vremena – jedna prostorija, centralno ognjište, četverovodni krov. Kuća se rušila paralelno sa projektiranjem. Otkriveno je da se postojeća magaza može zadržati jer je ispod maltera otkriven veoma zdrav kamen. Sačuvana je sva cigla sa zidova, takozvana austrougarska, ali je dobila ulogu fasadne obloge na novoj zgradi. Sačuvane su stare hrastove stropne grede, ispune između greda, kao i nadvratnici prozora i vrata.

Tipološki, kuća ostaje u istim dimenzijama, a slijedeći tradiciju stare bosanske kuće, dobija muško – prednje i žensko – stražnje dvorište. Muško dvorište je javno, ispred kuće. Žensko je intimno, privatno i opuštajuće uz vodu i cvjetni miris.

Ostava magaza, koja zauzima polovinu ukupnog prostora, postala je ulaz u prizemlju sa kuhinjom i izlazom u žensko dvorište. Unutrašnje stepenice povezuju ga sa gornjim nivoom sa dnevnim boravkom, spavaćom sobom za vlasnike i gostinskom sobom.

Četverovodni krov i centralno ognjište su korijeni tradicionalnih kuća na ovom području. Ovdje je primijenjen princip centralnog kamina sa kamenim kaminom u prizemlju i zidanim na katu kao reminiscencijom na izvorne materijale od kojih je kuća napravljena. A centralni dimnjak izlazi na vrh četverovodnog krova. Krov nije zatvoren iznutra već je ostavljen kao galerija i biblioteka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.