open-navfaktor-logo
search
Oglasio se sindikat
Nakon hapšenja uprave GIKIL-a: Proizvodnja teče uredno, tražimo da se uključi Vlada TK
U ovom trenutku GIKIL radi u nepromijenjenom kapacitetu, proizvodnja ide kontinuirano i naš je cilj da se tako i nastavi - kaže Imamović
31.07.2019. u 15:03
get url
text

Sindikata radnika GIKIL-a danas je održao sastanak na kojem je odlučeno da nastave kontinuitet sastanaka s Upravom kompanije te da traže što hitniji sastanak sa novom Vladom Tuzlanskog kantona, potvrdio je za Faktor predsjednik ovog sindikata Mirsad Imamović.

- U ovom trenutku GIKIL radi u nepromijenjenom kapacitetu, proizvodnja ide kontinuirano i naš je cilj da se tako i nastavi - kaže Imamović.

Podsjećamo, protiv predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a Pramoda Mittala, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora GIKIL-a Paramesha Bhattacharyya Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona pokrenulo je istragu. Oni su nakon hapšenja stavljeni u pritvor, ali su jučer pušteni uz jemstvo od 1,5 miona eura, osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva od 11 miliona eura te zaštitnu mjeru koja im zabranjuje obavljanje bilo kakve funcije u lukavačkoj komapniji.

- U ono što rade državni organi ne želimo se uplitati. Neka svako radi svoj posao. Ta kaucija i ti milioni ništa ne znače, jer to je deponovan novac do kraja postupka - dodaje Imamović.

On ističe da je Vlada TK već 16 godina najodgovornija u GIKIL-u od početka do danas.

- Vlade TK su imale mehanizme preko članova Upravog odbora i Nadzornog odbora da ovdje provode zakone ove zemlje i da ova fabrika bude bolje. Zbog toga je Vlada TK prva adresa i mi želimo da se oni uključe. Vladu TK treba sada pitati ko će imenovati novog generalnog direktora i dva člana NO kada su oni uhapšeni - objašnjava Imamović.

Podsjećamo, Vlada TK je 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio u kompaniji zajedničkoj kompaniji GIKIL. GSHL je dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Da bi dostigao taj nivo kapitala koji bi mu garantovao većinska upravljačka prava, a koji je, prema ugovoru, bio obavezan dostići, GSHL je u GIKIL trebao uložiti 46 miliona KM, međutim, to nisu učinili.

GSHL je već nekoliko mjeseci u postupku likidature, na osnovu odluke suda na ostrvu Man koje se nalazi između Velike Britanije i Irske. Stoga Mittalovi kadrovi praktično nemaju više šta tražiti u GIKIL-u, a umjesto njih bi se trebali pojaviti predstavnici likvidatora, kojima će pripasti i dio upravljačkih prava lukavačke kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.