Podsjećamo, Vlada je dala saglasnost na imenovanje prošle sedmice na prijedlog Upravnog odbora pomenute ustanove. Inače, Munib Efendić je magistar političkih nauka i profesor historije u penziji, rođen 1955. godine. Kadar je Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, gdje je član i Glavnog odbora, a 2012. godine bio je kandidat partije za načelnika Lukavca.

VEZANI TEKST - Vlada TK imenovala penzionera za direktora: "Sve sam uradio u skladu sa zakonom"

Povlačenje saglasonsti dolazi nakon što je o imenovanju penzionera za direktora pisao Faktor i još neki mediji, nakon čega je uslijedila žestoka reakcija javnosti.

- Naknadno je utvrđeno da imenovani ne ispunjava uvjete zbog starosti, odnosno da ima više od 65 godina. Komisija koju je imenovao Upravni odbor ustanove je sačinila listu kandidata koji su prijavljeni i ispunjavaju uvjete, a on je bio jedini kandidat. Shodno tome, komisija je bila dužna da utvrdi da li kandidat ispunjava sve uvjete predviđene konkursom - rekao je danas premijer TK Kadrija Hodžić.

On je dodao da je Vlada TK, odmah po saznanju da kandidat ne ispunjava jedan od uvjeta, poduzela aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja.

- Vlada ovim ispunjava svoju odgovornu obavezu da na javne funkcije bira najkompetentnije osobe - zaključio je Hodžić.

Vlada TK je zadužila Upravni odbor Zavoda da preispita svoju odluku kojom je Efendić izabran i imenovan na poziciju direktora te da u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem donese odgovarajuću odluku, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK.