Podsjećamo, Uprava policije MUP-a TK nedavno je dobila četiri oklopna transportera, a čeka se isporuka dugih cijevi. Između ostalog, nabavljene su i uniforme za "redovnu" policiju i specijalne policijske snage.

- Skupštinska incijativa je polazna osnova i sada bi Vlada TK, odnosno Uprava policije, trebali napraviti pripremu, u smislu procjene koliko sredstava treba za nabavku jednog helikoptera i dronova. Postoji ideja da svaka policijska stanica ima jedan dron te da vidimo kolike su potrebe civilne zaštite. Te procjene tek treba da se urade - kaže Muamer Zukić za Faktor.

Nakon što se napravi procjena šta će biti kupljeno, bit će napravljen i finansijski okvir koji će se koristiti prilikom planiranja budžeta za narednu godinu.

- Od Uprave policije smo tražili da se urade potrebni normativi da bi se uspostavila zrakoplovna jedinica, koja bi u svom satavu imala helikopter i dronove, ali i kadar, koji, naravno, treba proći obuku - navodi Zukić.

Iako bi helikopter bio dio zrakoplovne jedinice MUP-a, ideja je da ima širu primjenu.

- Helikopter bi pored policijskih poslova trebao koristiti i Službi civilne zaštite, ali i Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla u situacijama kada je potreban hitan transport pacijenata. Tako smo planirali normativno urediti stvari - pojasnio je Zukić.