open-navfaktor-logo
search
Pozitivni efekti
Nakon usvajanja "korona zakona": U FBiH broj zaposlenih od 5. do 15. maja porastao za 831
Kontinuiran rast broja nezaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine, uzrokovan pojavom pandemije koronavirusa i uvođenjem restriktivnih mjera s ciljem suzbijanja njenog širenja, je zaustavljen.
18.05.2020. u 10:54
get url
text
get url
text

Potvrđuju to posljednji podaci Porezne uprave FBiH, koji ukazuju na promjenu negativnog trenda nakon usvajanja Zakona o ublažavanju negativnih posljedica, u javnosti poznatijeg i kao "korona zakona".

Nakon što je Zastupnički dom usvojio to zakonsko rješenje 23. aprila, on je konačno usvojen na sjednici Doma naroda, održanoj 4. maja. U periodu od 5. maja do 15. maja ne samo da je zaustavljen trend pada broja zaposlenih, već se taj broj uvećao za 831. Trenutno je, prema podacima Porezne uprave FBiH, u ovom bh. entitetu zaposleno 508.438 osoba.

U periodu od 16. marta do 15. maja ove godine Porezna uprava FBiH evidentirala je 59.878 prijava i odjava. Registrirano je 16.631 prijava zaposlenih, te 43.247 odjava.

Broj zaposlenih u FBiH je 15. maja bio manji za 25.638 u odnosu na 16. mart, kada je u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Uzimajući u obzir početak rasta broja zaposlenih po usvajanju "korona zakona", za očekivati je da se taj rast nastavi u narednom periodu, čemu bi u svakom slučaju trebalo doprinijeti i ublažavanje određenih restriktivnih mjera kojima je bilo ograničeno ili u potpunosti onemogućeno poslovanje velikog broja privrednih subjekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.