open-navfaktor-logo
search
Intervju
Nenadić: Zašto je prioritet Prva transverzala, zašto nije rekonstruisana pruga, šta Vlada KS radi za mlade
Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, u razgovoru za Faktor govorio je o najavama da će ponovo doći do "pada" Vlade, pojasnio je na koji način planiraju riješiti problem manjka mjesta za djecu u javnim vrtićima, te o značajnim infrastrukturnim projektima.
15.07.2020. u 08:45
get url
text

Opozicione stranke u Kantonu Sarajevo na proljeće su najavljivale da će Vladu "srušiti" do ljeta. Nedavno su pojedini zastupnici u Skupštini u medijima tvrdili kako opozicija ima dovoljno ruku da sruši vladu u svakom momentu. Imate li vi (Vlada) potpunu podršku većine u Skupštini i koliko uopće takvo konstantno stvaranje pritiska utječe na rad Vlade KS?

- Mi tu vrstu pritiska ne osjetimo jer smo fokusirani na rad. Puno je posla pred nama. Opozicija kao i u svakom demokratskom društvu treba da bude korektiv i da prati naš rad. Da nas kritikuje i propituje ako je to potrebno, a ne da se bavi "rukama u Skupštini". Naravno da je tijesna većina uvijek rizik i da neki to nastoje iskoristiti kao oblik pritiska da bi lakše realizirali svoje političke ambicije. Ali to može biti i prednost ako stvari poredaš na pravi način i jasno staviš svima do znanja, da na nivou Vlade nema ustupaka, da se politika dogovara na drugom mjestu. Za sada nam to uspijeva i mogu reći da to nisu ključni problemi ove Vlade. Mi imamo težak zadatak, izazova je puno, a mi smo fokusirani na njihovo rješavanje.

Akcenat je stavljen na Prvu transverzalu i mnogi su skloni reći da je rad na tom projektu uvjet svih uvjeta da se koalicija u KS i Vlada održe. Da li neko vrši pritisak na Vladu da se taj projekat što prije završi i dokle se stiglo sada s tim uopće?

- Projekat Prva transverzala je star 40 godina. Nastojimo maksimalno ubrzati sve procedure u skladu sa zakonima jer nam je svima u interesu da se s ovim što prije krene. Prije par dana je srušena i takozvana "druga kuća" u ulici Halida Kajtaza na prvoj dionici Prve transverzale. Uklonjen je posljednji objekt koji se nalazi uz raskrsnicu kod Američke ambasade. Time su se stvorili uvjeti za skori početak radova, odnosno uvođenje izvođača u radove početkom sljedećeg mjeseca na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begić. Činimo sve da pomaci budu vidljivi i na terenu i mislim da smo u tome uspjeli.

Naše strateško opredjeljenje je otvaranje KS prema sjevernim i zapadnim izlazima iz grada, a to znači da su i izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa centralnim dijelom Sarajeva trolejbuskim saobraćajem prioriteti naše Vlade.

Šta je sa drugim infrastrukturnim projektima koji se spominju godinama, a sa njihovom realizacijom se nije došlo skoro ni dokle, izgradnja pruge do Hrasnice, trolejbuske mreže do Vogošće, izgradnja škole na Stupu...

- Odmah nakon prestanka proglašenog stanja nesreće krenuli smo odlučno u realizaciju brojnih projekata. Urađen je glavni projekt trolejbuske kontaktne mreže i elektrovučnih podstanica potrebnih za uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja od Skenderije do Vogošće, za koji je završena i eksterna revizija. Evropska investicijska banka (EIB) spremna je kreditirati ovaj projekt sredstvima u iznosu od pet miliona eura. Do kraja godine raspisat ćemo javni poziv za izbor izvođača radova na ovom projektu.

U toku su pregovori sa EIB-om i u vezi s kreditnim zaduženjem radi realizacije projekta "Izgradnja tramvajske pruge od kružnog toka na Ilidži prema Hrasnici do administrativne granice Republike Srpske istočno od Hrasnice". Za realizaciju ovog značajnog projekta moramo osigurati 20 miliona eura. Završili smo glavni projekt, dobili građevinsku dozvolu od Općine Ilidža, naš cilj je da gradnja počne što prije jer naši sugrađani na to čekaju decenijama. Projekt je napravljen u skladu sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o gradnji škole na Stupu, čeka se na rješavanje predmeta imovinsko-pravne prirode u vezi s lokacijom gdje će se graditi škola. U interesu ove Vlade je da gradnja počne što prije, sredstva za realizaciju projekta su planirana ovogodišnjim budžetom.

Moglo se čuti kako je period kada zbog koronavirusa nije radio gradski prijevoz bio idealan za rekonstrukciju tramvajske pruge. Zbog čega to nije urađeno i kada će biti?

- Razlog je jasan, u vrijeme korone nije bilo nikakvih preduvjeta za realiziranje ovog projekta. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je 20. juna ove godine raspisalo međunarodni tender za izbor izvođača radova za obnovu tramvajske pruge od Marijinog Dvora do Ilidže, vrijednosti 20 miliona eura, koji istječe 21. augusta. Tada možemo očekivati početak radova.

Kazali ste jednom prilikom da je akcenat na rješavanju problema mladih i pomoći mladima, prilikom zapošljavanja, zadržavanja mladih u državi i Kantonu, a prvo što je uradio ministar prostornog uređenja bila je najava ukidanja subvencije za kupovinu stana. I sada će mladi imati priliku da apliciraju samo ukoliko nisu kupili stan skuplji od 100 hiljada KM, a iznos će zavisiti od broja prijavljenih, pa se vrlo vjerovatno može desiti da dobiju i samo 1.000 KM, što i nije velika pomoć za kupovinu stana s obzirom na cijene. Mnogo kritika se čulo na račun Vlade zbog toga. Da li je moglo drugačije i zašto Vlada insistira na takvom rješenju?

- Apsolutno smo za to da se budžetskim subvencijama pomogne mladima u rješavanju stambenog pitanja.

Naš resorni ministar je ovo više puta pojašnjavao u javnosti. Njegov je plan, putem nadležnih institucija Kantona, graditi stanove za mlade po prihvatljivim cijenama. Sigurno dosadašnja praksa da se finansijska pomoć od 10.000 KM dodijeli mladima koji su kupili stan za 300.000 KM nije dobra. S druge strane, izvan podrške sistema ostaju mladi koji su nezaposleni, koji ne mogu dići kredit i kojima 10.000 KM sigurno neće pomoći da riješi stambeno pitanje.

Zato se trenutno u okviru ministarstva razvija model izgradnje stanova za mlade koje bi mladi kupovali pod prihvatljivim uvjetima. Ovaj model želimo razviti u saradnji sa Vijećem za mlade, sa kojima smo već više puta, pored ostalih pitanja, razgovarali i o ovoj temi. 

Upitno je i subvencioniranje boravka u privatnim vrtićima djece sa liste čekanja, koja je ove godine duža, izgleda, nego ranijih godina. Kako to pomažete mladima, odnosno porodicama s malom djecom?

- Ove godine je u planu proširenje prostornih kapaciteta JU Djeca Sarajeva. Naša namjera je da što veći broj djece bude primljen u ovu javnu ustanovu, a za što interes iskazuju roditelji. Za sada su u toku radovi na proširenju prostornih kapaciteta JU Djeca Sarajeva u dvije općine sa najvećim brojem djece na listi čekanja, tj. općinama Novi Grad i Vogošća, a bit će raspisan javni poziv za prijem djece u te vrtiće u drugom augustovskom roku. Sačekat ćemo okončanje tog drugog upisnog roka, te ćemo nakon toga obavijestiti roditelje o načinima sufinansiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u zavisnosti od interesa i raspoloživih sredstava u budžetu.

Počeli ste sa imenovanjem direktora u pojedina preduzeća, to ide dosta sporije nego što se očekivalo. Imate li povratne informacije šta novoimenovani direktori zatiču u tim preduzećima, hoćete li objavljivati javno kao i vaši prethodnici?

- Imamo, naravno, povratne informacije iz javnih preduzeća i ustanova, ali i iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i drugih nadležnih institucija. Svaki dan kroz poštu i na druge načine pristižu takve informacije, ali ne želimo se baviti populizmom, objavljivati indicije i neprovjerene informacije jer u sređenim sistemima se za to odgovara i krivično i građanski. Građanima je zaista dosta prepucavanja u javnom sektoru i najavio sam da se neću time baviti, ali ću svaku informaciju koju dobijem, bez obzira na to o kome se radi, proslijediti nadležnim institucijama, pa neka rade svoj posao.

VEZANI TEKST - Premijer Nenadić: Šta je sa "putem pacijenta" u KS i izolatorijem kod Opće bolnice

Ono što vam mogu reći je da raspolažemo sa velikim brojem informacija o zloupotrebama i nezakonitostima u javnim preduzećima i ustanovama. Moj stav o tim pitanjima je da se o problemima i eventualnim nezakonitostima u javnim preduzećima stvar kontroliše i upravlja po resorima, kroz ministarstva i kroz propisane oblike nadzora jer zna se ko je za šta odgovoran u upravljačkim i nadzornim strukturama. Ne želim da Vlada uzurpira i preuzme odgovornost tih struktura. Neka svako u skladu sa zakonom snosi odgovornost za svoj rad ili nerad.

Niti jedna informacija koja ukazuje na neku nezakonitost ili nepravilnost, nije ostala na mom stolu, sve su službeno, uz protokol i popratno pismo, proslijeđene nadležnim inspekcijskim, policijskim i tužilačkim strukturama, u zavisnosti od karaktera prijave ili informacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.