Srijeda, 22.03.2023.
FOTO: AA

Neredi tokom protesta zdravstvenih radnika u Francuskoj

Zdravstveni radnici u Francuskoj organizovali su danas proteste širom zemlje zbog neadekvatnih radnih uvjeta, a u Parizu su zabilježeni i neredi nakon što su policajci ispalili suzavac na učesnike demonstracija.

Demonstranti su se prvo okupili ispred zgrade Ministarstva zdravlja, a potom su održali protestnu šetnju do Trga Invalides, uzvikujući slogane protiv predsjednika Emmanuela Macrona i aktuelne vlade. Okupljeni su tražili bolje uslove rada i veća izdvajanja za zdravstvo, a kritikovali su aktuelne vlasti zbog lošeg upravljanja zdravstvom tokom pandemije koronavirusa.

Na protestima su učestvovali i "Žuti prsluci" koji su pružili podršku zdravstvenim radnicima. Na protestima u Parizu zabilježeni su neredi između policije i grupe demonstranata koji su nosili crne maske. Policajci su ispalili suzavac na ovu grupu demonstranata koji su bacali razne predmete na policiju i palili kante za smeće. Pariška policija saopćila je da su tokom protesta privedene 32 osobe, a slični protesti su održani i u drugim francuskim gradovima, uključujući Lyon, Strazburg i Bordeaux.

Zdravstveni radnici u Francuskoj već duže od godine od vlade očekuju konkretan akcioni plan radi rješavanja problema nedovoljnih kapaciteta i loših uslova rada u bolnicama. Medicinsko osoblje i njegovatelji koji rade u bolnicama i staračkim domovima kritikovali su francusku vladu nakon što su se tokom pandemije suočili sa nedostatkom zaštitnih maski, testova i druge medicinske opreme.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh